15:16 26 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 29
  Pratite nas

  Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da će Srbija odgovoriti Haškom sudu u roku, povodom naloga da taj sud obavesti o eventualnim teškoćama koje ima kako bi Vojislav Šešelj prisustvovao izricanju presude. On kaže i da ne očekuje da će SAD dostaviti dokaze da dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji nisu poginuli u njihovom napadu.

  „Odgovorićemo u roku koji nam je dat“, rekao je Selaković za Pink.

  Vojislav Šešelj
  © AP Photo / Darko Vojinovic

  Veće Haškog tribunala ostavilo je rok Beogradu da do 15. marta izvesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao da ima u sprovođenju naloga da lider radikala Vojislav Šešelj prisustvuje izricanju presude koja je zakazana za 31. mart.

  U odluci, koju je potpisao predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, vlastima Srbije nalaže se da „preduzmu sve neophodne mere da obezbede prisustvo optuženog izricanju presude“.

  Zvaničnom Beogradu Veće je ostavilo rok do 15. marta da izvesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao imati u sprovođenju tog naloga.

  Kada je reč o slučaju „troje radikala“, Selaković je naveo da je Srbija podnela redovan izveštaj o tome.

  „Mi smo svoju obavezu ispunili i naša dosadašnja komunikacija kao države sa Tribunalom u Hagu je bila pod oznakom poverljivosti, sa naše strane ona i dalje ostaje takva. Tribunal je u određenim situacijama iznosio neke podatke iz tih prepiski“, rekao je Selaković.

  Prema njegovim rečima, i taj izveštaj je dostavljen u roku, a kako će dalje Tribunal reagovati, ostaje da se vidi.

  Mesto napada američkih aviona na kamp DAEŠ-a u Sabarti, Libija
  © REUTERS / Sabratha municipality media office

  Značilo bi da SAD kažu: Naša je greška

  Selaković ne očekuje da će SAD dostaviti dokaze da dvoje službenika ambasade Srbije u Libiji nisu poginuli u njihovom napadu.

  „Nama ostaje gorak ukus, ali Srbiji i narodu bi značilo, i budućim odnosima SAD i Srbije bi značilo da kažu: Da, naša greška je u pitanju“, rekao je Selaković.

  „Takve stvari se, nažalost, u ratnim i haotičnim vremenima dešavaju, ali nisam jedan od onih koji očekuju da će se tako nešto i dogoditi. Na to me navodi dosadašnje iskustvo“, rekao je Selaković.

  Očigledno je kada imate, kako je to premijer Vučić objasnio, ljudsko telo na kome se nalaze desetine prostrelnih rana koje su nastale u isto vreme, da vas onda neko nije gađao praćkom nego je do tih povreda došlo zbog eksplozije gelera, dodao je ministar pravde.

  Tagovi:
  sitauacija, region, situacija, bezbednost, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga