18:59 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  1119
  Pratite nas

  Nedavno izabrani kosovski predsednik Hašim Tači ocenio je da će priznanje Kosova od strane Srbije ići paralelno sa procesom evropskih integracija Srbije i izrazio uverenje da Priština neće zaustaviti proces normalizacije odnosa sa Beogradom.

  „Priznanje Kosova od strane Srbije će uslediti paralelno sa procesom evropske integracije Srbije“, ocenio je Tači u intervjuu bečkim dnevnicima „Standard“ i „Prese“.

  U vezi sa Zajednicom srpskih opština i sporazumom o razgraničenju sa Crnom Gorom, Tači je istakao da je neophodno da se interes Kosova stavi iznad stranačkog interesa.

  „Opozicija, pre svega, ističe dve teme, a to su sporazumi koje su postignuti u Briselu i Beču — o Zajednici srpskih opština i razgraničenju sa Crnom Gorom. Uveren sam da ćemo na kraju moći da interes Kosova stavimo iznad partijskog interesa. U tom duhu ću sarađivati sa liderima opozicionih partija“, rekao je on.

  Tači je odbacio tvrdnje opozicije da će Zajednica srpskih opština voditi ka podeli Kosova.

  „To se neće dogoditi ni pod kojim uslovima. To je jasno i u sporazumu. Da bi projekat Kosovo uspeo, u njega moramo uključiti sve stanovnike Kosova, pa tako i Srbe. Ne smemo ih izolovati. Zajednica srpskih opština neće imati nikakva izvršna ovlašćenja“, poručio je on.

  Tači je kazao da će Zajednica delovati u punoj saglasnosti sa ustavom Kosova.

  On je zatražio da niko ne treba da zloupotrebljava dijalog sa Srbijom, kako bi izborio političke poene.

  „Normalizacija sa Beogradom je uslov za mir i stabilnost u regionu“, uveren je Tači.

  Kao kosovski predsednik, on će dalje podržavati, kako je najavio, taj proces, ističući da treba raditi za bolju, zajedničku budućnost u EU i NATO–u.

  „Možda je zbog gorke prošlosti prerano da se volimo, ali to ne znači da ne treba da se poštujemo i sarađujemo, a vidim da za to postoji spremnost i na Kosovu i u Srbiji“, kazao je Tači.

  On je istakao da Priština neće zaustaviti proces normalizacije odnosa sa Beogradom.

  Tači je podsetio da je ustavni sud obavezao vladu da uspostavi Zajednicu srpskih opština, zbog čega je i opozicija u obavezi da bude deo tog procesa.

  „Što se tiče sporazuma o razgraničenju sa Crnom Gorom, uspostavljena je međunarodna komisija, koja treba da oceni celokupan proces razgraničenja. Naravno, verujem da će opozicija u tome igrati ulogu i ohrabrujem je da bude deo komisije“, kazao je on.

  Tagovi:
  Eu, ZSO, nezavisnost, Hašim Tači, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga