11:06 05 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 41
  Pratite nas

  Sporazum CEFTA suštinski krši Unmik koji ga je i potpisao i odgovoran je za njegovo sprovođenje, a zašto Unmik ne poštuje svoj potpis, to je nešto na šta se mora dobiti odgovor, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

  On je rekao novinarima da se Unmik, koji je po Rezoluciji 1244 najviši organ vlasti na Kosovu i Metohiji, veoma često žali da mu se uskraćuje mandat i da se njegova ovlašćenja ne sprovode, te da se sada postavlja pitanje zašto Unmik dopušta da se njegova ovlašćenja ne sprovode.

  „Suštinski, sporazum krši Unmik. Unmikova administracija je ta koja je potpisala CEFTA sporazum i odgovorna je za sprovođenje tog sporazuma. Zašto Unmik ne poštuje svoj potpis, to je nešto na šta moramo dobiti odgovor“, rekao je Vulin.

  Ističe da je cela situacija sa blokadom kamiona i kršenjem sporazuma veoma loša, i ekonomski, politički, ali podvlači da je loše i to što međunarodna zajednica nikako ne preuzima svoja ovlašćenja i ne radi ono na šta se sama obavezala.

  „Brisel je svakako adresa gde treba tražiti rešenje, zbog političkog uticaja koji ima, zbog garancija koje je preuzeo potpisivanjem Briselskog sporazuma i zbog veoma loše poruke koja se daje organima vlasti posebno u Beogradu, gde se stalno ponavlja ta konstatacija da naš dogovor može da bude nepoštovan i to bez kazne“, naglasio je ministar rada.

  Dodao je da je Rezolucija 12 44 jasna, samo potpisivanje CEFTA sporazuma izvršeno je od strane Unmikove administracije, ali u političkom smislu, adresa za rešavanje problema je — Brisel.

  „Naravno da očekujemo da će Brisel preuzeti ono što je dužan — da bude garant jednog boljeg i sigurnijeg života“, rekao je Vulin i dodao da se u međuvremenu pravi ogromna materijalna šteta, kako za preduzeća iz centralne Srbije, tako i za preduzeća sa prostora KiM.

  „Jasno je da je u pitanju politička odluka, političko nasilje, jasno je da kada niste u stanju da objasnite u sopstvenim političkim okvirima rezultate Briselskog sporazuma i ono što proizilazi iz njega, vi pokušavate da ojačate poziciju svom biračkom telu, što dovoljno loše govori o političkoj situaciji na KiM, kada samo pravnim nasiljem možete pojačati svoju političku poziciju“, rekao je ministar.

  Govoreći o predstojećoj poseti premijera Aleksandra Vučića KiM, Vulin je rekao da je ona svakako značajna, između ostalog i zato što ponovo potvrđuje da vlada koju predvodi premijer neće odustati od srpskog Kosova i Metohije i da neće priznati KiM kao nezavisnu državu.

  „A pokazuje i koliko je vladi stalo da Srbi na KiM žive bolje, da budu zaštićeni, sigurni, sve što smo radili od Briselskog sporazuma naovamo, sam Briselski sporazum je urađen da bi Srbi na KiM živeli bolje i bili sigurniji“, naglasio je Vulin.

  Slično:

  Vulin — Če Gevara u košulji Margaret Tačer
  Vučić: NATO nam je potreban da čuva naš narod na Kosovu
  Vulin bere višnje
  Unmik — pismonoša Prištine u Unesku
  Ako „Trepča“ bude čekala Briselski dijalog — izgubićemo
  Tagovi:
  CEFTA sporazum, CEFTA, Briselski sporazum, Vlada Srbije, UNMIK, Aleksandar Vulin, Aleksandar Vučić, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga