05:04 25 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  0 40
  Pratite nas

  Kosovski predsednik Hašim Tačim pozvao je kolege političare i svoje saborce da se predaju Specijalnom sudu za ratne zločine OVK, ako protiv njih budu podignute optužnice tog suda, ali istovremeno ne želi, kako kaže, da prejudicira kako bi on postupio u slučaju da se i sam nađe u takvoj situaciji.

  Tači je to rekao u izjavi za austrijsku agenciju ATA, koja, međutim, konstatuje da je kosovski premijer istovremeno izbegao odgovor na pitanje šta bi učinio u slučaju da optužnica bude podignuta i protiv njega.

  Hašim Tači
  © AFP 2020 / ARMEND NIMANI

  Kao političar, kaže, ne želi ništa da prejudicira, ili da daje bilo kakve izjave koje bi mogle da utiču na pravosudne procese.

  „Taj sud je osnovan od kosovskih institucija, uz volju poslanika kosovskog parlamenta“, naveo je i podsetio da je on dok je bio na poziciji premijera doprineo formiranju tog suda, što je bila jedna od obaveza Prištine.

  „Ni u kom slučaju to nije negativno za Kosovo, već je prednost što imamo taj sud, kako bi sve optužbe, koje lebde iznad nas kao crni oblaci, bile rasvetljene“, rekao je Tači.

  Tači, koji je bio komandant Oslobodilačke vojske Kosova, tvrdi da je to bio „pravedan rat“, uz poštovanje svih međunarodnih pravila.

  „Da li su svi bili anđeli ne mogu da kažem. Moguće je da su bile počinjene greške. Odgovornost za to je pojedinačna, ali narod Kosova je vodio pravedan rat. Ako smo kršili zakone onda to nisu bili međunarodni, već zakoni Slobodana Miloševića“, tvrdi Tači.

  Ponosan je, ističe, što je kasnije „pokrenuo mirovni proces sa Srbijom“.

  Govoreći o Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji, Tači poručuje da to neće biti ni udruženje, ni nevladina organizacija, kao i da ni pod kojim uslovima neće imati nikakvu autonomiju.

  ZSO, prema njegovim rečima, treba da vodi ka tome da se Srbi na Kosovu bolje organizuju kako bi, kako je rekao, popustio uticaj Beograd na područjima na kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

  Upitan što se toliko dugo čeka na uspostavljanje ZSO, kosovski predsednik kaže da je reč o „škakljivoj priči“.

  „Ne želimo da pravimo jedan korak napred i dva nazad“, naveo je Tači.

  Tagovi:
  predaja, Specijalni sud za ratne zločine OVK, OVK, Slobodan Milošević, Hašim Tači, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga