19:36 12 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Srbija
  Preuzmite kraći link
  1439
  Pratite nas

  Prema poslednjim podacima, ruski novinari Sergej Belous i Oksana Sazonova trebalo bi da u roku od dva sata budu deportovani iz takozvane države Kosovo i izručeni srpskim migracionim službama na graničnom prelazu Merdare.

  Prethodno je Konstantin Knirik, šef „Njuz fronta“ izjavio je za Sputnjik da je telefonom razgovarao sa Oksanom Sazonovom, novinarkom koja je uhapšena na teritoriji tzv. države Kosovo.

  Kosovska policija u Prištini
  © AFP 2020 / ARMEND NIMANI

  „Izgleda da su se kosovske vlasti na kraju setile da je njihova teritorija enklava zapadne demokratije, pa su joj dali pravo na telefonski poziv“, dodaje on.

  „Oksana i Sergej su u pritvoru u Prištini. Njima se na teret stavlja ilegalan prelazak granice, mada su oni prešli administrativnu liniju bez viza i bez ikakvih problema preko legalnog prelaza, a ne ilegalnim putevima. Mi smo već angažovali advokata, a u ovaj slučaj su uključene i diplomate“, kaže Knirik.

  Sergej Belous
  © Sputnik /
  Sergej Belous

  Prema njegovima rečima, verovatno će novinari danas biti izvedeni pred sud, koji će im izreći novčanu kaznu u iznosu od 2.500 evra i deportovaće ih u centralnu Srbiju.

  „Uglavnom su im postavljali pitanja o tome šta su snimali i zašto. Obrisali su sve materijale koje su oni uspeli da snime tih dana. Trebalo bi reći da je njihov cilj posete bio susret sa ugroženom srpskom porodicom na Kosovu i Metohiji jer su novinari planirali da pozovu njihovu decu da posete Rusiju. A osim toga, Sazonova i Belous su pripremali i materijal za film o pravoslavim svetinjama“, dodaje on.

  Slično:

  Bosanski model za Ukrajinu (audio)
  Tagovi:
  hapšenje, novinari, Priština, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga