17:49 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Preuzmite kraći link
  1142
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas na obeležavanju stogodišnjice bitke na Kajmakčalanu da je Srbija iskreno opredeljena očuvanju i izgradnji mira.

  Nikolić je na centralnoj svečanosti, u okviru Spomen-kompleksa na istoimenom planinskom vrhu, kazao da se danas izgrađuju dobri odnosi sa svim zemljama sveta i da se sa Kajmakčalana šalje poruka da je sloboda naša trajna težnja.

  „Pobedama se ponosimo, žrtve prinete na oltar slobode ne zaboravljamo, a sadašnjost i budućnost vidimo u prijateljstvu i saradnji i sa onim državama protiv kojih smo vojevali — nikad ne osvajajući tuđe, uvek braneći svoje“, istakao je Nikolić.

  Kako je rekao, Srbija se danas uzdiže, napreduje, i ne napuštajući svoje slobodarske ideje gradi dobre odnose sa svim zemljama sveta.

  On je dodao da je Kajmakčalan već sto godina simbol kraja stradanja i početka konačne pobede.

  „Stojimo zahvalni u ime stotinu generacija u Srbiji čije postojanje su naši preci izborili svojim životom. Stojimo duboko naklonjeni pred senama div-junaka“, istakao je predsednik.

  Nikolić je podsetio da je bitka na Kajmakčalanu dobila mitsku dimenziju i da se za nju mesecima vodila borba srpske komande sa saveznicima i pre nego što je ona počela na bojnom polju.

  Srpska vojska je, dodao je, sačuvala svoje nacionalno svojstvo, sopstveni opstanak kao celine, autonomiju i dostojanstvo.

  On je istakao da je Kajmakčalanska bitka, koja se nedeljama odigravala, jedna od najznačajnijih koje je srpska vojska vodila u svojoj istoriji i jedna od presudnih u Prvom svetskom ratu.

  Kazao je još i da je ta bitka bila najsurovija ofanziva čitavog solunskog vojnog pohoda i da je završena srpskom pobedom sa veoma visokom cenom.

  Na krvavom poprištu, kako je istakao, za 24 dana, od 30. avgusta do 23. septembra, izgubili smo 4.438 ljudi.

  Ipak, vest o slavi i junaštvu srpske vojske preplavila je slobodarski svet.

  „Naročito divljenje posvećeno je proboju Drinske divizije, koji je otpočeo na današnji dan pre sto godina i završio se konačnim pobedonosnim borbama 30. septembra“, rekao je Nikolić i dodao da je ta slavna divizija izgubila više od 3.800 ljudi.

  Danas su ove povesne činjenice o slavi blistavi doprinos Srbije svetskoj istoriji, pobeda koja nas uspravlja u ponosu i časti, zaključio je Nikolić.

  Centralna svečanost odavanja počasti palim srpskim ratnicima, kojoj su prisustvovali brojni građani, upriličena je u okviru Spomen-kompleksa na istoimenom planinskom vrhu u Makedoniji.

  Tagovi:
  Vojska Srbije, Tomislav Nikolić, Kajmakčalan, Makedonija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga