11:18 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 51
  Pratite nas

  Portparol mađarske vlade Andraš Giro Sas negirao je danas informacije da je Evropska unija zabranila Mađarskoj da radi na nukleranim projektima sa Rusijom.

  „Nije tačno da je EU blokirala izgradnju energetskih blokova nuklearne centrale Pakš“, izjavio je Giro Sas za agenciju AFP. Fajnenšal tajms je juče objavio da je EU blokirala mađarsko-ruski nuklearni sporazum, kao i da je Evropska zajednica za atomsku energiju — Euratom odbila planove Mađarske da uvozi nuklearno gorivo iz Rusije.

  Novine tvrde da je odluku podržala Evropska komisija i zaustavila planiranu izgradnju dva energetska bloka nuklearne centrale Pakš.

  Mađarski parlament doneo je nedavno zakon koji zabranjuje da se oglašavaju detalji ugovora sa Rusijom o izgradnji dva energetska bloka nuklearne centrale Pakš.

  U skladu sa dokumentom, podaci će se čuvati u tajnosti 30 godina, s tim da će opšte stvari iz dokumenta biti dostupne javnosti. Ciljevi, zadaci, suma od 12 milijardi evra, pravne adrese strana se ne mogu sakriti, ali se tehnički i finansijski detalji ne smeju otkrivati.

  Tagovi:
  izgradnja, Pakš, Nuklearka, Mađarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga