21:26 05 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 492
  Pratite nas

  Na teretnom brodu koji su u Persijskom zalivu zauzele iranske snage nalaze se 24 člana posade, uglavnom iz istočne Evrope i Azije.

  Portparol kompanije „Rikmers šip menadžment“ koja je iznajmila taj brod Kor Rejdings za dansku televiziju TV2 izjavio je da su u kompaniji zabrinuti za posadu, pošto su iranske snage pucale na brod radi upozorenja, a zatim se i ukrcale na njega, preneo je Rojters.

  Rejdings je dodao da se brod kretao uobičajenom komercijalnom rutom između Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i da u kompaniji „Rikmers“, sa sedištem u Hamburgu, ne znaju zašto je Iran preuzeo kontrolu nad brodom. 

  Portparol američkog Ministarstva odbrane Stiv Voren je izjavio da su iranski patrolni čamci pucali oko teretnog broda „MV Maersk tigris“, koji plovi pod zastavom Maršalskih Ostrva, dok se nalazio u Ormuskom prolazu u iranskim teritorijalnim vodama.

  Saudijska televizija „Al Arabija“ je prvo objavila da su „iranske snage“ u Persijskom zalivu preuzele kontrolu nad američkim teretnim brodom, ali je Pentagon kasnije negirao da je brod američki, kao i da na njemu ima državljana SAD.

  Voren je istakao da je kapetan broda prvo odbio da se povinuje naređenju iranskih snaga da zaplovi dublje u iranske vode, ali je nakon pucnjeva upozorenja ipak poslušao.

  Teretni brod je zatim zaplovio u vode u blizini ostrva Larak, dodao je portparol Pentagona.

  On je rekao da je „neprikladno“ to što su Iranci pucali iz upozorenja na brod u datim uslovima, ali je dodao da je za sada isuviše rano da se kaže da li intervencija iranskih snaga predstavlja kršenje slobode plovidbe u međunarodnim vodama.

  Voren je rekao da je ka vodama u kojim se desio incident krenuo razarač američke vojske, kako bi pratio situaciju. Tamo je poslat i patrolni brod mornarnice SAD i avion za izviđanje, dodao je on.

  Maršalska Ostrva, pod čijom zastavom plovi teretni brod „MV Maersk tigris“, suverena su država koja je 1983. sa SAD sklopila Sporazum o slobodnom udruživanju.

  Iranska agencija Fars je objavila da je brod zaplenjen zbog komercijalnog spora. „Brod je predmet spora iranske lučke uprave, koja je dobila odobrenje od suda da zapleni plovilo“, objavio je Fars ne navodeći detalje.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga