21:35 22 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 24
  Pratite nas

  Američki predsednik Barak Obama osudio je danas nerede u Baltimoru rekavši da nema opravdanja za nasilje, ali je priznao da odavno postoji kriza u održavanju reda, pogotovu kad je reč o postupanja prema Afroamerikancima.

  „Videli smo previše primera interakcije između policajaca i pojedinaca, pre svega Afroamerikanaca, često siromašnih — na način koji pokreće zabrinjavajuća pitanja“, rekao je Obama novinarima u Beloj kući, dan nakon što su u Baltimoru izbili žestoki ulični sukobi nakon sahrane Afroamerikanca Fredija Greja (25), koji je preminuo u policijskom pritvoru što je izazvalo talas protesta zbog postupanja policije.

  Obama je ukazao da savest treba da preispitaju i neki policajci, i neke zajednice, kao i cela zemlja, preneo je AfP.

  „Reč je o krizi koja se polako razvija i koja traje već dugo. To nije ništa novo i ne bi trebalo da se pretvaramo da jeste“, istakao je američki predsednik.

  Obama je naglasio da ako zemlja želi da reši problem mora ne samo da investira u obuku policajaca, već i u rano obrazovanje i reformu krivičnog pravosuđa.

  „To iziskuje više od tek povremenog novinskog izveštaja ili operativne grupe“, zaključio je on.

  Stanovnici Baltimora danas su sproveli čišćenje posle sinoćnih nereda i paljenja 15 zgrada i 144 vozila u revoltu zbog smrti crnca koji je preminuo od povrede kičme u policijskom pritvoru.

  Na hiljade pripadnika Nacionalne grade i policije bilo je raspoređeno u ovoj američkoj luci kako bi ugušili nemire u kojima su paljeni automobili, pljačkane prodavnice i napadana uniformisana lica u noći nemira kada je uhapšeno skoro 200 ljudi.

  Neredi u Baltimoru bili su najnasilniji u Americi od nereda uFergusonu 2014, a Grejeva smrt u pritvoru probudila je novu energiju i negodovanje javnosti zbog odnosa policije prema Afroamerikanacima, što je bio povod za slične incidente prošle godine ne samo u Fergusonu, već i u Njujorku i na drugim mestima.

  Tagovi:
  Baltimor, neredi, Barak Obama, Barak Obama, SAD
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga