20:10 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 32
  Pratite nas

  Obezbeđeno je finansiranje izgradnje nove kupole iznad ugašenog reaktora u Nuklearnoj elektrani u Černobilju. Na međunarodnoj konferenciji zemalja donatora u Londonu 29. aprila skupljeno je 530 od neophodnih 615 miliona evra.

  Predstavnik Nemačke, koja je predsedavala konferencijom, izrazio je uverenost da će sredstva koja nedostaju ubrzo biti obezbeđena, zbog čega se problem finansiranja izgradnje novog sarkofaga može smatrati rešenim. 

  Sedam vodećih industrijskih zemalja izdvojilo je 95 miliona, a Evropska komisija 70 miliona evra. Najveći deo sume, 350 miliona evra, obezbediće Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, a još 15 miliona evra izdvojiće Danska, Austrija, Kuvajt i Brazil. Rusija i Kina takođe su obećale da će izdvojiti sredstva, ali nisu objavile konkretne cifre. 

  Novi sarkofag, koji će biti viši od 100 metara i koštaće 2,1 milijardu evra, zameniće sadašnji betonski omotač koji se raspada. Taj pokrov izgrađen je na brzinu nakon atomske katastrofe koja se dogodila u Nuklearnoj elektrani u Černobilju 1986. godine. 


  Tagovi:
  nuklearna elektrana, Černobilj, Ukrajina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga