16:52 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 11
  Pratite nas

  Ukupno 3.427 migranata je spaseno u blizini obala Libije u akciji francuske i italijanske mornarice.

  Ovo je jedna od najznačajnijih spasilačkih akcija u Mediteranu od kada je krenuo talas migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike.

  Italijanska obalska straža je 12. aprila spasla 3. 791 migranta, a narednog dana 2.850. U poslednjim operacijama u pomoć su pritekli francuski spasioci, koji su iz mora izvukli 219 putnika.

  Najveći broj ilegalnih imigranata u EU došlo je iz Sirije
  © AP Photo / Alessandro Fucarini

  Među putnicima su bili i organizatori ilegalnih prelazaka preko Mediterana, saopštili su pripadnici francuske mornarice, koji su objasnili da će ih predati italijanskoj obalskoj straži, kao i migrante.

  Na italijansku obalu je u subotu stiglo šesnaest brodova  na kojima je bilo 3.427 ljudi.

  Evropska unija je na vanrednom sastanku u Briselu 23. aprila odlučila da poveća budžet za operaciju Triton" za kontrolu granica, nakon što je u Mediteranu od početka godine nestalo hiljade migranata koji su pokušali da se domognu evropske obale.

  Protekla godina je bila rekordna po prilivu migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike.  Prema podacima Visokog komesarijata UN 219. 000 osoba je prešlo Mediteran u nadi da će u Evropi pronaći spas.

  Čak 75 odsto migranata koji su prošle godine u svetu umrli u pokušaju da pobegnu od ratova i bede završilo je u Sredozemnom moru.  Od 1. januara ove godine u njenim vodama se utopilo oko 400 ljudi mesečno.

  Prema procenama UN Mediteran će do kraja godine pokušati da pređe oko pola miliona migranata.

  Tagovi:
  Mediteran, migranti
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga