23:30 06 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Svet

  Kome odgovara podrška SAD i Turske sirijskoj opoziciji

  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 52
  Pratite nas

  Ankara i Vašington načelno su se dogovorili da pružaju podršku iz vazduha borcima opozicione Slobodne sirijske armije (SSA), koje će obučavati na teritoriji Turske za borbu protiv pripadnika Islamske države (ID). Postavlja se, međutim, pitanje da li je ovakva inicijativa u interesu Turske i da li će uopšte proći u Parlamentu.

  Sa zvaničnim stavom Turske ne slaže se general-pukovnik u penziji turskih vazduhoplovnih snaga, doktor istorijskih nauka Karakuš Erdogan, koji podvlači da je turski narod apsolutno protiv ovakvih inicijativa.

  General Erdogan podseća da je Turska bila protiv mešanja u unutrašnje poslove Iraka 2003. godine, te i inicijativu u vezi sa Sirijom tumači na isti način.

  Trebalo bi imati u vidu da još nema zvanične potvrde vlasti, jer se ovakve odluke moraju doneti u okviru turskog Parlamenta.

  Uskoro će u Turskoj biti izbori i u takvim uslovima teško da će ovaj predlog biti odobren.

  Na pitanje novinara Sputnjika zašto Ankara i Vašington ne sarađuju sa Damaskom u borbi protiv Islamske države, general Erdogan kaže da se operacije protiv ID vode kako bi se smanjio uticaj Irana u regionu.

  „Kada su teroristi ID zauzeli, na primer Ramadi ili Palmiru, reakcija SAD i njihovih saveznika nije bila tako oštra. Čini mi se da na taj način SAD utiču na strategiju terorista ID“, zaključio je Erdogan.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga