06:15 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 71
  Pratite nas

  Samit „Velike sedmorke“ u Bavarskoj je velika igranka koja skupo košta, ali sa malim rezultatima, piše u svom komentaru u „Špiglu“ berlinski novinar i politikolog Roland Neles.

  „Sedam političara će sedeti ovog vikenda iza zidova zamka u bavarskim Alpima, opkoljeni protestantima, pod zaštitom policijskih helikoptera, sa čašama hladnog belog vina. Na izlazu, kao uvek na kraju svih samita G7, opet će biti nejasne deklaracije“, piše autor.

  G7 — ekskluzivni klub lidera industrijski najrazvijenijih zemalja. Smatra se da je o globalnim problemima, kao što su zaštita životne sredine, problemi svetskog razvoja, nemoguće razgovarati u prisustvu predstavnika svih zemalja na planeti — to je nešto kao UN i FIFA. Potrebni su vodiči, neka vrsta nadzornika drugih, koji treba da se dogovore i idu u istom pravcu. Tako je, po mišljenju komentatora, i nastala „Velika sedmorka“.

  „Naravno, gospoda iz zamka Elmau bi mogla da urade mnogo više za rešavanje globalnih problema od okupljanja na još jednom u nizu samita. (…) Ipak, nepravedno je da se u njima samima i njihovim zemljama vide glavni krivci za eksploataciju i ugnjetavanje koje vladaju u svetu. Zato što, osim njih, ima mnogo drugih zlikovaca“, ironizuje Neles, savetujući liderima „sedmorke“ da održe svoj samit u „tišini“.

  Tagovi:
  G7, Nemačka
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga