00:15 27 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 014
  Pratite nas

  Mirovnjaci UN raspoređeni na Haitiju, seksualno su iskorišćavali više od 200 žena i devojčica, kojima su u zamenu za seks davali hranu i lekove, navodi se u nacrtu izveštaja Kancelarije UN za interni nadzor, uz napomenu da su mnogi slučajevi zataškani i neotkriveni.

  Prema nacrtu, u koji je uvid imala agencija AP, trećina iskorišćenih i zlostavljenih Haićanki je mlađa od 18 godina.

  Šokantni podaci su otkriveni, pošto su istražitelji obavili razgovor sa 231 osobom na Haitiju, koje su tvrdile d su bile prinuđene na seks u zamenu za osnovne životne potrepštine.

  Seoske žene su, kao razloge zašto su pristajale na iskorišćavanje i zlostavljanje, najčešće navodile glad, nedostatak skloništa, stvari za bebe, lekove i stvari za kuću. Sa druge strane one koje žive u gradu ili neposrednoj blizini pružale su seks u zamenu za cipele, mobilne telefone, laptopove, parfeme, pa i novac, navodi se u izveštaju.

  U slučaju neplaćanja, neke žene su uzimale bedževe pripadnika mirovnih snaga i pretile da će sve otkriti na društvenim mrežama.

  UN izričito zabranjuju razmenu novca, zaposlenja, robe ili usluga za seks i obeshrabruju odnose između osoblja UN i onih koji su pod njihovom zaštitom. Međutim, samo sedam od anketiranih žrtava je znalo za politiku UN kojom se zabranjuje seksualno iskorišćavanje i zlostavljanje, navodi se u izveštaju.

  Izveštaj, koji treba da bude objavljen ovog meseca, ne navodi vremenski okvir za navodne povrede, ali je mirovna misija UN od 7.000 vojnika počela 2004. godine. Istraga nije pomenula broj vojnika koji su uključeni u iskorišćavanja, prenosi Raša tudej.

  Tagovi:
  mirotvorci, Haiti, zlostavljanje, UN, žene, deca, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga