08:55 19 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 02
  Pratite nas

  SAD i Kuba su se dogovorile o međusobnom otvaranju ambasada, što predstavlja najveći korak u nastojanju da se obnove veze posle više od pola veka neprijateljstva.

  Predsednik SAD Barak Obama trebalo bi danas da objavi sporazum, a otvaranje američke ambasade u Havani planirano je krajem meseca. Dve zemlje pregovaraju o otvaranju ambasada, od iznenađujućeg saopštenja u decembru, da su održale tajne pregvore na kojima su se dogovorile o obnavljanju diplomatskih odnosa.

  Barak Obama i Raul Kastro u Panami na Američkom samitu
  © REUTERS / Jonathan Ernst

  Za Obamu je odmrzavanje odnosa sa Kubom u centru spoljne politike, na kraju predsedničkog mandata i na tome radi već duže vremena, prenosi AP.

  Očekuje se da će i državni sekretar Džon Keri, koji je u Beču na nukleranim pregovorima sa Iranom, takođe govoriti o otvaranju ambasade. On je ranije izjavio da bi putovao na Kubu, na otvaranje.

  Kubansko Ministarstvo inostranih poslova najavilo je da danas očekuje da dobije poruku od Obame o otvaranju ambasade.

  SAD su prekinule diplomatske odnose sa Kubom 1961. godine, posle Kastrove revolucije. One su desetinama godina pokušavale da svrgnu komunističku vlast i da izoluju ostrvo, uključujući i pooštravanje ekonomskog embarga, koji je prvi uveo predsednik Dvajt Ajzenhauer.

  Od kasnih 70-ih godina, SAD i Kuba, umesto ambasada, imaju diplomatske misije, koje su pod zaštitom Švajcarske.

  Zastave SAD i Kube
  © REUTERS / Stringer

  Pored otvaranja ambasada i dalje će ostati neka nerešena pitanja važna za normalizaciju odnosa, kao što su razgovori o ljudskim pravima, zahtevi za kompenzaciju za konfiskovanu američku imovinu u Havani i štetu Kube zbog embarga.

  Tu su i razgovori o saradnji u sprovođenju zakona koji uključuju i osetljivu temu američkih begunaca koji su našli utočište u Havani.

  Obama, takođe, želi da Kongres ukine ekonomski embargo Kubi, iako se suočava sa otporom republikanaca i nekih demokrata, koji se protive normalizaciji odnosa, jer smatraju da je prerano nagraditi režim koji ozbiljno krši ljudska prava.

  Predsednik će se takođe suočiti sa jakom opozicijom u Kongresu zbog trošenja novca poreskih obveznika za izgradnju ambasade u Havani.

  Slično:

  SAD i Kuba razgovaraju o otvaranju ambasada u Vašingtonu i Havani
  Tagovi:
  ambasada, diplomatski odnosi, Raul Kastro, Barak Obama, Kuba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga