08:04 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  263
  Pratite nas

  Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja zamolio je danas ponizno oproštaj za nedela crkve i zločine počinjene nad starosedelačkim stanovništvom u vreme španskog kolonijalizma, javile su agencije.

  Papa Franja
  © AFP 2021 / ALBERTO PIZZOLI

  Kako je preneo „Asošijeted pres“, papa je na skupu lidera autohtonog stanovništva, u prisustvu prvog starosedelačkog predsednika Bolivije Eva Moralesa, ukazao da je latinoamerička biskupska konferencija u prošlosti priznala da su „veliki gresi počinjeni nad domorocima Amerike u ime Boga“.

  Papa je podsetio i da se papa Jovan Pavle Drugi tokom posete Dominikanskoj Republici 1992. godine izvinio starosedeocima na američkom kontinentu za „bol i patnje“ izazvane tokom pet vekova prisustva Crkve u Americi.

  Papa Jovan Pavle Drugi tražio je oproštaj od naroda Amerike u trenutku obeležavanja 500 godina otkako je Kristifor Kolumbo otkrio Ameriku.

  „Želim da budem potpuno jasan, kao što je to učinio Sveti Jovan Pavle Drugi: ponizno molim za oproštaj, ne samo za nedela same crkve, već i za zločine protiv starosedelačkih naroda u vreme tzv. osvajanja Amerike“, rekao je papa Franja, uz aplauze okupljenih.

  „Želim i da se setimo hiljada i hiljada sveštenika koji su se snažno protivili logici mača sa snagom krsta. Bilo je greha, i bilo ga je mnogo. Nismo se nikada izvinili, tako da sada ja tražim oproštaj. Međutim, bilo je greha, bilo je mnogo greha, ali je bilo i obilja milosti koju su uvećavali ljudi koji su branili autohtono stanovništvo“, kazao je on.

   

  Tagovi:
  oproštaj, greh, gresi, Bog, Evo Morales, Papa Franja, Bolivija, Južna Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga