18:31 10 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Žena u hidžabu

  Šokantno: Odsečena glava kao svadbeni poklon

  © AP Photo / Hasan Jamali
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 15
  Pratite nas

  Lider Islamske države Abu Bakar el Bagdadi dozvolio je jednoj ženi, koja je verski sudija, da odseče glavu drugoj ženi kao svadbeni poklon, rekla je nekadašnja pripadnica te ekstremističke grupe britanskom listu „Dejli mejl“.

  Kako je opisala, sudija za šerijat, koja je izgubila muža u borbi i potom morala da se ponovo uda prema zakonu ID, zatražila je da ubije neku „nevernicu“ kao poklon za venčanje.

  El Bagdadi joj je, prema rečima bivše članice ID, ispunio želju, mada je insistirao na pravilu da ona može da uzme život samo drugoj ženi, pošto su u Islamskoj državi „muške“ i „ženske“ stvari strogo odvojene.

  Žena koja je dala izjavu za „Dejli mejl“ navodi da je radila za ženske sudije u sudu ID u sirijskom gradu Majadinu, pre nego što je pobegla od zverskih zločina te grupe, a poslednja za koju je radila je odabrana kao „nevernica“ kojoj će biti odsečena glava.

  „Jedna od sudija, Tunišanka Roa Um Hotaba el Tunisi, tražila je od emira da joj odobri da odseče glavu nekoj nevernici kao poklon za svadbu, a u to vreme je moja sudija Um Abdulah optužena za špijunažu u korist saudijske obaveštajne službe“, priča ona.

  Prema njenim rečima, kazne za žene koje određuju sudovi ID idu od novčanih kazni za nošenje „neislamske“ odeće i bičevanja, preko prebijanja zbog razgovora sa strancima, do odsecanja udova zbog krađe, kamenovanja do smrti za preljubu i odsecanja glave za izdaju.

  „Jedna žena je tako uhapšena zbog toga što je razgovarala sa muškarcem u prodavnici, iako je to bio njen muž. Izvedena je pred egipatskog sudiju, koja ju je osudila na stravično prebijanje. Bičevana je kao životinja sa 80 udaraca, na glavnom trgu pred svima, a kada je njen muž dokazao da je to njegova supruga, bilo je prekasno“, seća se ona.

  Kao još jedan primer zverstava koje čini ID, bivša članica te organizacije opisuje kako je sud ID osudio jednu devojku na smrt zbog špijunaže samo zbog toga što se u telefonskoj poruci preko aplikacije Vocap požalila svojoj sestri, koja živi u Damasku, na život u Islamskoj državi.

  „Rekli su da je povezana sa režimom (sirijskog predsednika Bašara el) Asada, da je špijun. A ona je samo govorila istinu“, ističe ona.

  Nekadašnja članica ID je, kako kaže, tokom dve godine koliko je radila u tamošnjem sudu, bila očevidac „nebrojenih bičevanja i batina“, a seća se i tri slučaja amputacije udova i jednog obezglavljivanja, koje su izveli dobrovoljci ID na glavnom trgu.

  Pored toga, kako navodi, ID koristi decu kao obaveštajce koje patrole te organizacije, takozvane Hizbe, plaćaju da bi špijunirali drugu decu.

  Tagovi:
  žena, glava, islamska država, odsecanje, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga