12:26 20 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  106
  Pratite nas

  Bela kuća je odbacila javnu peticiju za pomilovanje i oproštaj Edvardu Snoudenu.

  Peticiju pod nazivom „Pomilujte Edvarda Snoudena“ potpisalo je 167.954 građana od njenog objavljivanja u junu 2013. godine.

  „Edvard Snouden je nacionalni heroj i treba mu odmah apsolutno oprostiti za sve što je učinio u vezi sa objavljivanjem tajnih dokumenata NSA“, navodi se u peticiji. 

  U svom odgovoru Liza Monako, savetnica predsednika Baraka Obame za unutrašnju bezbednost i terorizam, izjavila je da je „Snoudenova opasna odluka da ukrade i otkrije poverljive informacije imala ozbiljne posledice za bezbednost naše zemlje i za ljude koji danonoćno rade da bi je zaštitili“.

  Monakova je istakla da je Snouden, čak i ako je smatrao da njegovo delovanje predstavlja samo građansku neposlušnost, trebalo da se izrazi kroz konstruktivan čin protesta i da prihvati posledice svojih aktivnosti.

  Američka administracija optužila je Snoudena za špijunažu i krađu državnog vlasništva.

  Bivši obaveštajac NSA otputovao je u Rusiju i sa nepoznate lokacije konkurisao je za azil u 21 zemlji.

  „On treba da dođe kući u Ameriku i da mu se sudi za ono što je učinio. Krije se iza autoritarnog režima i beži od posledica svojih postupaka“, istakla je Monakova.

  Istraživanje sprovedeno 2014. godine pokazalo je da većina Amerikanaca (55%) smatra da je Snouden „uradio pravu stvar“ obelodanjivanjem da je NSA prisluškivala privatne telefonske razgovore i prikupljala na taj način ogromne količine podataka o američkim građanima.

  Te informacije imale su velikog odjeka i primorale su američki Kongres da usvaja amandmane na zakone koji su nekada bili tajni.

  Snouden je drugu godinu zaredom nominovan za Nobelovu nagradu za mir, a već je dobio niz priznanja za slobodu govora i građanske slobode.

  Slično:

  Snouden: Isplatilo se sve što sam uradio (video)
  Snouden: U Rusiji više radim nego u NSA
  Snouden ukazao na velike razmere međunarodne špijunaže
  Kučerena: Snouden je bio prinuđen da radi protiv Ustava SAD
  Snouden: Američki špijuni u Švajcarskoj kao kod kuće
  Snouden će se vratiti u SAD kad se promeni politička klima
  Edvard Snouden jedna je od najomiljenijih ličnosti u Nemačkoj
  Tagovi:
  odbaciti, pomilovanje, oproštaj, peticija, špijunaža, NSA, Edvard Snouden
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga