03:40 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 14
  Pratite nas

  Istraživači su zabrinuti kako će se ovaj događaj odraziti na ogroman broj dece koja su obožavala robota-stopera (HitchBOT) i koja su pratila svaki njegov pokret na društvenim mrežama.

  Eksperiment kanadskih istraživača koji je imao za cilj da ispita da li roboti mogu verovati ljudima doneo je obeshrabrujuće rezultate. Posle uspešnih putovanja širom Kanade, Nemačke i Holandije, robota-stopera, minirobot veličine deteta, demoliran je u Filadelfiji.

  HitchBOT, koji ne može samostalno da se kreće, ali može da komunicira sa ljudima zahvaljujući specijalnoj tehnologiji, počeo je da stopira prošlog jula, u početku širom Kanade, dižući palac i tražeći vožnju do sledećeg odredišta.

  Posle putovanja širom sveta, robot je neslavno završio i nije stigao do zapadne obale.

  Istraživači su poslali sliku demoliranog robota, rekavši da nemaju pojma ko je uništio robota, i zašto.

  HitchBOT (visok nešto manje od metra i težak približno 25 kilograma) dizajniran je da bude dobar saputnik, koji može da učestvuje u razgovoru. Imao je ugrađenu kameru, mikrofon i zvučnike, pa je mogao da vidi, čuje i govori. Na svakih 20 minuta, kamera je bila podešena da automatski fotografiše, kako bi robot dokumentovao svoje putovanje. Zahvaljujući 3G i GPS mogućnostima, robot je posedovao osećaj prostora.

  Istraživači su zabrinuti kako će se ovaj događaj odraziti na ogroman broj dece koja su obožavala robota-stopera i koja su pratila svaki njegov pokret na društvenim mrežama.

  Tagovi:
  vandali, stoper, demoliran, robot, Filadelfija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga