19:11 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  32400
  Pratite nas

  Islamska država je u ozbiljnoj nevolji, jer su teroristi bombardovanjem pritisnuti sa svih strana, a njihova privreda u međuvremenu puca po šavovima. Da bi poboljšali stanje u svom budžetu trebalo bi da zauzmu nove teritorije, što im je, dok ih preleću ruski avioni, praktično nemoguće.

  S početkom ruskih vazdušnih udara došla su teška vremena za samoproglašeni islamski kalifat: područja pod kontrolom ID se smanjuju iz dana u dan pod udarima ruskih raketa koje su teroriste saterale u „ćošak“, kaže novinarka RIA Novosti Svetlana Kolodnova.

  Ispostavlja se da „obični“ pripadnici terorističke ID postaju znatno siromašniji zbog smanjenja plata. Mnogi od njih su počeli da beže iz kalifata, uprkos riziku da izgube glave ukoliko ih uhvate njihova dojučerašnja braća po oružju.

  „Stotine boraca beže od Islamske države zbog niskih plata“, rekla je Kolodnova, pozivajući se na izjave onih koji su uspeli da prebegnu.

  Pre godinu dana finansije Islamske države stajale su prilično dobro. Teroristi su zarađivali milione dolara od ilegalne trgovine naftom, oporezivanja naroda na osvojenim teritorijama, prodaje drevnih umetničkih predmeta, trgovine ljudima, otkupnina i sredstava od svojih naftom bogatih „sponzora“ iz Persijskog zaliva, navodi Kolodnova.

  Dečak, pripadnik terorističke organizacije Islamska država
  © Foto : Rita Katz Twitter

  Sada se postavlja pitanje: Gde je sav novac otišao?

  Pre svega, iračka vojska je potisnula ID sa naftnih bušotina u toj zemlji, Drugo, SAD koriste svoje kanale kako bi iskorenile posrednike koji su pomogli ID da prodaje naftu na crnom tržištu. A kada su počeli vazdušni udari, ova teroristička organizacija je prestala da prima pomoć od sponzora zbog rizika da ta pomoć bude uništena, objašnjava novinarka.

  Pored svega toga, što više ljudi beži iz kalifata, toliko je manje onih koji plaćaju porez. Oni koji još žive na teritorijama koje kontrolišu teroristi muku muče sa plaćanjem nameta, jer ID ne može da obezbedi posao ljudima, a najveći deo budžeta troši na kupovinu oružja.

  Lovac suhoj Su-25
  © Sputnik / Vladimir Astapkovič

  Kako bi oživela svoju ekonomiju, ID bi trebalo da zauzme luke Tartus i Latakiju, dva najbogatija grada na obali Sredozemnog mora, ali sada je za to kasno. U ova dva grada sada su baze u kojima su ruski bombarderi. To je sada nezamislivo, napominje Kolodnova i zaključuje.

  Ne postoji mnogo toga što bi ID mogla da uradi u ovom trenutku. Ova organizacija je pritisnuta sa svih strana, novac sve brže nestaje, a teroristi beže ili se predaju na milost i nemilost pobednika. Predaja je izgleda najbolji izbor, pogotovo posle svih nevolja i nedaća u koje su doveli Siriju i Irak u poslednjih nekoliko godina. Vreme za naplatu se približava.

  Slično:

  Kako je Putin ponovo postao ključna figura svetske politike
  Ruska avijacija pogodila više od 50 objekata ID u Siriji
  Obama: SAD se neće suprotstaviti ruskim snagama
  Zapad ruske medije predstavlja kao pomoćnike zlikovca
  Ruska avijacija uništila još jedan komandni centar ID (video)
  Tagovi:
  kalifat, teroristi, Islamska država, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga