09:07 27 Februar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1550
  Pratite nas

  Napad na bolnicu u Avganistanu je bumerang, direktno u čelo vašingtonske propagandne mašinerije tokom medijske ofanzive sa izmišljenom kolateralnom štetom zbog vazdušne intervencije Rusije u Siriji.

  Bolnica u Kunduzu na severoistoku Avganistana, jedina u tom delu zemlje. Noć između petka i subote. U jednoj od sala u toku je hitna operacija. Odjednom, zgrada se trese od detonacije, lekari su u neverici. Da li je moguće da je bolnica pogođena?

  Generalni direktor Operacionog centra Lekara bez granica u Briselu Kristofer Stouks još uvek ne veruje da se to zaista dogodilo.

  „Avio-udari su vršeni po objektu koji je jasno označen kao bolnica, čija lokacija je od ranije poznata. Slali smo precizne koordinate bolnice Vladi Avganistana, lokalnoj opoziciji i trupama SAD. Zato ne može biti nikakvog opravdanja za takve akcije. Tokom udara bili smo u kontaktu sa avganistanskom vojskom i jedinicama koalicije i izveštavali ih da našu bolnicu bombarduju, ali se bombardovanje nastavilo! Ne znamo zasigurno, ali sve ukazuje na to da su udare izvršile trupe Sjedinjenih Američkih Država“, kaže Kristofer Stouks za Sputnjik.

  Zgrada je uskoro bila sva u plamenu. Lekari su morali da ostave pacijenta na operacionom stolu i spasavaju svoje živote. Ali nisu svi uspeli da pobegnu — stradalo je 22 ljudi, 10 pacijenata, među njima je bilo troje dece, 12 zaposlenih, od kojih je bilo četvoro lekara.

  Bombardovana bolnica u Kunduzu
  © AP Photo / Médecins Sans Frontières via AP

  Saradnik Lekara bez granica, koji je želeo da ostane anoniman, za Sputnjik kaže da te noći nije radio, ali da je siguran da među poginulima nema stranaca.

  „Sve moje kolege, građani Avganistana, živi su spaljeni. U toku je obdukcija, koju je izuzetno teško izvesti. Leševi su izgoreli, dok su rođaci nekih od žrtava već napustili Kunduz zbog napada Talibana i ne zna se gde se trenutno nalaze. Ali tačno znam da među poginulima nema stranaca, oni su iz nepoznatih razloga napustili bolnicu pre vazdušnog napada“, kaže saradnik Lekara bez granica.

  Vašington i Kabul pokrenuli su zajedničku, dok Lekari bez granica i Ujedinjene nacije insistiraju na nezavisnoj istrazi. Predsednik Saveza pravnika-demokrata Avganistana Kabir Ranžabar, koji se takođe nada međunarodnoj istrazi, za Sputnjik kaže da sve ukazuje na ratni zločin.

  „Čak i visoki američki zvaničnici osudili su napad i pozvali su da se sprovede temeljna istraga. Narod Avganistana je šokiran time što se dogodilo i ne shvata kako je moguće da je bombardovan taj objekat. Komanda NATO-a je sigurno znala da se tu nalazi bolnica gde se zbrinjavaju ranjenici. Znači, radi se o kršenju zakona i običaja ratovanja, što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom i u najmanju ruku nehumano“, dodaje Ranžabar.

  On dodaje da je bolnica u Kunduzu bila jedini besplatni traumatološki centar na severoistoku Avganistana. Samo u njoj su ljudi mogli da dobiju kvalitetnu medicinsku pomoć posle nesreće ili povrede u borbi. A borbe i dalje traju, ali sad u čitavom okrugu nema nijedne slične ustanove. „Lekari bez granica“ se pitaju kako dalje da pružaju pomoć pacijentima, kada su i njihovi životi ugroženi. 

  Bombardovana bolnica u Kunduzu
  © AP Photo / Médecins Sans Frontières via AP

  Napad na bolnicu je bumerang, direktno u čelo vašingtonske propagandne mašinerije tokom medijske ofanzive sa izmišljenom kolateralnom štetom zbog vazdušne intervencije Rusije u Siriji. Ugašeni su životi ljudi, među kojima i troje dece, koja sigurno nikome ništa nisu skrivila, nisu za licemeran stav prema onima koji od Drugog svetskog rata neprekidno intervenišu deleći pravdu svetu, uz stotine hiljada žrtava.

  Očigledno da se Bela kuća još nije probudila iz svog unilateralnog sna — i dalje igra ulogu delioca lekcija svetu. Ako novu realnost ne shvati na vreme, to bi moglo da bude veoma bolno. Kao rane porodica koje su u subotu izgubile najmilije. Ili onih neizbrojanih u proteklih sedam decenija, od Hirošime, preko Jugoslavije, Srbije, Arapskog proleća do Majdana.

  Slično:

  Avganistan od Rusije traži oružje za borbu protiv ID
  Američki helikopteri greškom napali kasarnu u Avganistanu
  Od invazije SAD proizvodnja droge u Avganistanu skočila 50 puta
  Tagovi:
  kolateralna šteta, civilne žrtve, bolnica, bombardovanje, Avganistan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga