07:34 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 80
  Pratite nas

  Član rukovodstva organizacije Lekari bez granica, predsednik operativnog centra ove organizacije u Briselu Nikolaj Majni kaže u intervjuu za Sputnjik da je bolnica u avganistanskom gradu Kunduzu, koja je bombardovana u subotu, bila neutralna i da su tvrdnje da je u njoj bilo talibana potpuna glupost.

  Naime, Majni navodi da je u subotu ujutru počelo bombardovanje bolnice iz vazduha. Napad je trajao više od jednog sata i zgrada se tom prilikom zapalila.

  Majni podseća da su borbe trajale od prošlog ponedeljka, kada su grad napali i zauzeli talibani:

  „U tom trenutku u bolnici je bilo 100 pacijenata i oko 70 članova osoblja Lekara bez granica. Osoblje je mahom istrčalo na ulicu kada je počeo požar u zgradi bolnice. Kasnije smo, nažalost, videli da je 10 pacijenata poginulo. Neki su čak bili živi spaljeni u svojim krevetima, a među njima je bilo i dece. Takođe, poginulo je 12 naših kolega — saradnika organizacije Lekari bez granica. Ukupno 22 osobe su poginule, 37 je ranjeno“, kaže Majni.

  Izgorela bolnica u Kunduzu
  © AP Photo / Médecins Sans Frontières

  Na pitanje Sputnjika da li je bilo pripadnika talibanskog pokreta u bolnici i da li je možda bolnica upravo zbog toga bombardovana, Majni odgovara:

  „Ne. Te glasine da je bolnica bila baza talibana su potpuna glupost. To je neutralna bolnica, sa ogradom, koja je imala svoje obezbeđenje. Unutar zgrade su bili samo pacijenti i bolničko osoblje. Prema Ženevskoj konvenciji o zaštiti žrtva rata iz 1949. godine, bilo koja bolnica tokom trajanja ratnih sukoba mora imati mogućnost da radi i leči nastradale. Tako da takve glasine mogu biti samo pokušaji opravdanja, a ne istina“, zaključuje on.    

  Najnovije vesti
  • 17:09

   Među žrtvama napada na bolnicu u avganistanskom gradu Kunduzu bilo je dece koja su živa izgorela u zgradi, saopštili su „Lekari bez granica“.

  • 17:08

   Napad na bolnicu „Lekara bez granica“ u Kunduzu trajao je više od sata, uz nekoliko naleta jurišnih aviona, saopštila je ova organizacija.

  • 17:05

   „Lekari bez granica“ tvrde da se još ne zna mesto gde se nalaze pojedini članovi osoblja bolnice iz Kunduza i u kakvom su zdravstvenom stanju, rekao je predstavnik te organizacije.

  Slično:

  Bela kuća: Rano govoriti o ratnom zločinu u Kunduzu
  Poginuli lekari i pacijenti — bumerang vašingtonskoj propagandnoj mašineriji
  Amerikanci su znali koordinate bolnice u Kunduzu
  Lekari bez granica: SAD krive za bombardovanje bolnice
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga