19:36 21 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1372
  Pratite nas

  Savet za bezbednost Holandije podneo je konačni izveštaj o uzrocima pada malezijskog „boinga“ na istoku Ukrajine. Zaključci do kojih su došli holandski stručnjaci potvrdili su rezultate istrage koje je o katastrofi MH 17 izneo ruski koncern Almaz-Antej.

  Holandski stručnjaci potvrdili su da je malezijski „boing“ oboren raketom 9M38 kompleksa „buk“, lansiranom sa teritorije istočne Ukrajine, što su prethodno rekli i ruski stručnjaci. Holanđani su potvrdili i verziju Almaz-Anteja da je raketa pogodila malezijski „boing“ s leve strane.

  „Međunarodna istraga uzroka katastrofe pokazala je da je MH17 pao usled eksplozije rakete 9M38, koja se dogodila sa spoljne strane aviona levo od pilotske kabine“, rekao je predsednik Saveta Tibe Justra.

  Izveštaj o padu MH17
  © Sputnik / Valeriй Melьnikov

  Prema holandskom izveštaju, raketa je došla praktično u susret „boingu“ i nemoguće je odrediti ugao lansiranja. U izveštaju se takođe ističe da je raketa koja je oborila MH17 lansirana sa teritorije istočne Ukrajine, ali se ne navodi ko je tačno u trenutku katastrofe kontrolisao taj rejon. „Raketa je lansirana sa teritorije površine 320 kvadratnih kilometara, na istoku Ukrajine“, rekao je Justra.

  On je takođe naveo da će biti potrebna dodatna istraga da bi se ustanovilo odakle je tačno lansirana raketa na malezijski „boing“. „Takva istraga je van kompetencije Saveta za bezbednost Holandije“, dodao je Justra.

  Savet pod čijim se rukovodstvom tokom 15 meseci vodila istraga pada malezijskog boinga smatra i da je bilo dovoljno razloga da se zatvori vazdušni prostor nad Ukrajinom.

  „Došli smo do zaključka da je radi predostrožnosti bilo neophodno da se zatvori vazdušni prostor nad istočnim delom zemlje. Rizik za civilnu avijaciju nije bio ocenjen kako valja“, rekao je Justra.

  Tagovi:
  holandija, avion, MH17, izveštaj, bezbednost
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga