14:09 08 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1285
  Pratite nas

  SAD su znale da je meta bombardovanja u Avganistanu, kada je poginulo 22 lekara i pacijenata, bila bolnica danima pre nego što je vazdušni napad bio sproveden, pokazali su izveštaji Američkih analitičara za specijalne operacije.

  Kako se navodi, analitičari su danima pre napada sprovodili istragu o bolnici u Kunduzu jer su verovali da je korišćena od strane pakistanskog operativca da koordiniše aktivnostima talibana, objavio je AP.

  Nejasno je da li su komandanti koji su odobrili napad na bolnicu bili svesni da je u pitanju zdravstvena ustanova ili su se vodili mišlju da se iz te zgrade organizuje neprijateljska akcija.

  Novi navodi izveštaja američkih analitičara, piše AP, ukazuju da su SAD znale da je meta bombardovanja u stvari bolnica i da se radi o zaštićenom objektu, rekla je Mejni Nikolaj iz organizacije „Lekari bez granica“.

  „To znači da se radi o masakru sa predumišljajem“, naglasila je ona.

  Bolnica u avganistanskom gradu Kunduz, koju je vodila organizacija „Lekari bez granica”, bombardovana je u pet navrata u trajanju od sat vremena u noći 3. oktobra, uprkos brojnim pozivima lekara da obustave operaciju. Za vreme bombardovanja gađana je glavna zgrada bolnice, u kojoj je smeštena sala za hitne slučajeve kao i intenzivna nega, međutim ni jedna okolna zgrada nije pogođena.

  Tokom operacije poginulo je 22 lekara i pacijenata, uključujući i decu.

  Tagovi:
  bolnica, lekari, Avganistan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga