22:22 18 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 07
  Pratite nas

  Vašington je 15. oktobra objavio da namerava da zadrži vojsku u Avganistanu. Skoro 10.000 američkih vojnika ostaće u toj zemlji još godinu dana. Strahuje se da bi Talibani, koji okupljaju nove snage, mogli da se ujedine sa Islamskom državom.

  Izjava da je rat sa Talibanima u završnoj fazi, koju je dao predsednik SAD Barak Obama 2011. godine, u svetlu poslednjih događaja čini se neopravdano optimističnom.

  „Danas pronalazimo utehu u tome da rat odlazi u prošlost“, rekao je tada američki lider.

  Na ovaj rat je potrošeno više od trilion dolara. Poginulo je više od 90.000 ljudi. A pozicije Talibana u Avganistanu, prema podacima UN, od 2001. godine su samo učvršćene. Najstrašnije je to što ekstremisti nezadovoljni talibanskim delovanjem pristupaju Islamskoj državi, najopasnijoj terorističkoj organizaciji. 

  „Teroristi nezadovoljni Talibanima prelaze u Islamsku državu, jer ove organizacije ratuju među sobom. To nagoveštava situaciju sličnu sirijskoj, samo u nešto manjim razmerama“, smatra politikolog za pitanja odbrane Ajvan Iland. 

  Talibani u Kunduzu
  © AP Photo / Hekmat Aimaq

  Sirijske organizacije koje danas ulaze u sastav Islamske države vodeća su snaga oružanog sukoba sa vlastima sirijskog predsednika Bašara el Asada. Neki odredi dobili su podršku zapadnih zemalja i država Persijskog zaliva. 

  U Libiji su se džihadisti utvrdili posle svrgavanja dugogodišnjeg lidera Muamera el Gadafija, ne bez pomoći SAD i NATO–a.

  U Jemenu su se pristalice Al Kaide zaklele na vernost Islamskoj državi, jer im se Al Kaida više ne čini dovoljno moćnom i agresivnom. 

  „Isti slučaj je i sa Irakom. Pre američke intervencije i svrgavanja Sadama Huseina Al Kaide u Iraku nije bilo. Ona je tamo stvorena radi borbe protiv SAD, a zatim se transformisala u Islamsku državu. Ona je čak i strašnija od Al Kaide u Iraku. Drugim rečima, situacija postaje sve gora“, navodi ekspert. 

  Islamska država guta ekstremističke organizacije iz mnogih zemalja i cveta tamo gde se obrazuje bezbednosni vakum. Sada se pretnja nadvila nad Avganistanom.

  Ranije su Talibani i teroristi Islamske države jedni drugima objavili sveti rat. Međutim, u junu ove godine Talibani su Islamskoj državi poslali pismo u kojem su napisali da među džihadistima ne sme biti nesuglasica i predložili su sklapanje mira. Da li će se ove organizacije ujediniti ili će opet početi da se sukobljavaju — za Avganistan to u svakom slučaju znači novi talas nasilja. 

   

  Tagovi:
  borba protiv terorizma, Al Kaida, Taliban, Islamska država, Barak Obama, Irak, Libija, Sirija, SAD, Avganistan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga