03:39 01 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1038
  Pratite nas

  Ulazak koalicije na čelu sa Amerikom i Velikom Britanijom u Irak 2003. godine mogao bi biti glavni uzrok za pojavu terorističke organizacije Islamska država, rekao je u intervjuu televiziji Si-En-En Toni Bler, koji se u to vreme nalazio na čelu britanske vlade.

  Snage koalicije na čelu sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom u proleće 2003. godine ušli su u Irak u okviru operacije „Iračka sloboda“, sa ciljem obaranja režima Sadama Huseina, kojeg je Vašington optužio za povezanost sa terorističkim organizacijama i posedovanje hemijskog oružja za masovno uništenje (što je kasnije bilo negirano).

  Tokom razgovora voditelj je pitao Tonija Blera šta on misli da li „ljudi, gledajući na jačanje pozicija ID, vide ulazak u Irak kao glavni uzrok toga“.

  „Mislim da u tome ima deo istine. Naravno, ne može se reći da oni koji su oborili Sadama 2003. godine snose odgovornost za situaciju 2015. godine“, rekao je Bler.

  Bler se izvinio i za greške koje su se dešavale tokom operacije.

  „Izvinjavam se za neke greške u planiranju i naravno, našu grešku u razumevanju onoga što se desilo nakon obaranja režima. Međutim, teško mi je izviniti se za obaranje Sadama“, dodao je Bler.

  Tagovi:
  Islamska država, Toni Bler, Irak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga