19:35 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 280
  Pratite nas

  Predsednik Irana Hasan Ruhani veoma pozitivno je ocenio doprinos Rusije u borbi protiv Islamske države i izrazio nadu da će ruske vlasti u budućnosti preduzeti mere i protiv terorista u Iraku.

  „Reč je o jednom veoma važnom partnerstvu. Između Irana, Rusije, Iraka i Sirije postignut je dogovor o saradnji u borbi protiv ID. Rusija se u najvećoj meri posvetila borbi protiv terorista u Siriji, a moguće je da će u budućnosti proširiti svoje dejstva i na Irak“, rekao je iranski predsednik.

  Ruhani je takođe istakao važnost da se sve svetske sile uključe u borbu protiv terorizma.

  „Veoma je važno da se sve zemlje sveta fokusiraju na borbu protiv terorizma. ID ne predstavlja pretnju samo za region, već i za sve ostale zemlje sveta, pa i Evropsku uniju“, rekao je Ruhani.

  Prema njegovim rečima, Iran je bio prva zemlja koja je podržala Irak u borbi protiv Islamske države, a da to nije bio slučaj, Bagdad bi odavno već pao u ruke terorista.

  Ruhani je takođe istakao da je veoma veliki uspeh što su sve velike zemlje, ali i zemlje Bliskog istoka, sele za pregovarački sto kako bi se rešila kriza u regionu.

  „Situacija u Siriji je veoma složena i ne može se očekivati da se konflikt razreši u jednoj rundi pregovora. Smatramo da sirijski konflikt ne treba rešavati vojnim putem, već da je neophodno pronaći politički kompromis“, rekao je Ruhani.

  Iranski predsednik je istakao i da o sudbini Sirije treba da odlučuje sirijski narod.

  „Druge zemlje ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari Sirije, već da pomognu kako bi se otvorio put ka slobodnim izborima. Ko god da pobedi na izborima — mi ćemo odluku sirijskog naroda poštovati“, rekao je Ruhani.

  Povratak mira i stabilnosti u region treba da bude prioritet, zaključio je iranski predsednik.

  Tagovi:
  vojna operacija u Siriji, borba protiv terorizma, Iran
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga