23:29 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  150
  Pratite nas

  SAD i Rusija razmenile su preliminarne spiskove s imenima predstavnika sirijske opozicije, izjavio je zamenik šefa ruske diplomatije Mihail Bogdanov i dodao da je sličan preliminarni spisak opozicionara u Siriji predala i Saudijska Arabija.

  „Da, (SAD) su predale. Ali to je preliminarni spisak. Ima nekih imena, ima nekih zajedničkih procena. Praktično sve ljude znamo, ali to nije konačan spisak“, rekao je zamenik ministra i dodao da je na američkoj listi tridesetak imena.

  „Sve je to za razmatranje. Reč je o istim ljudima. Sve ih znamo, osim predstavnika oružanih grupa. A komuniciramo sa svim političkim predstavnicima, koji sede u Istanbulu, koji su na Zapadu, koji su unutra. Možda oni (Zapad) ne komuniciraju sa svima, mi komuniciramo jer imamo mnogo širi uvid u opoziciju, ali se njihovi spiskovi prilično podudaraju s našim, s tim što su naši čak i duži“, rekao je Bogdanov. 

  Prema njegovim rečima, Rusija smatra da je potrebno privoleti desetine predstavnika Slobodne sirijske armije na politički proces u Siriji i na kontakte o prekidu vatre.

  „Smatramo da predstavnike raznih oružanih odreda koji sebe uslovno nazivaju Slobodnom sirijskom armijom i koji se zalažu za političko rešavanje krize i priznaju ženevsku deklaraciju kao osnovu za taj proces treba privući ne samo kontaktima posvećenim prekidu vatre nego i političkom procesu usmerenom na rešavanje sirijske krize“, objasnio je Bogdanov. 

  Zamenik ministra je naveo da će učesnici pregovora u Beču u subotu razmatrati mogućnost organizovanja susreta predstavnika sirijskih vlasti i opozicije, kao i da je Rusija spremna da organizuje sličan susret u Moskvi, ukoliko to bude neophodno. 

  „Mi smo s mnogima već imali kontakte i mnogi se predstavljaju kao izaslanici Slobodne sirijske armije. Ima predstavnika te armije i na turskoj i na jordanskoj teritoriji, kao i u drugim zemljama. Mi s njima održavamo kontakt. Imali smo već mnogo sastanaka. Ali koliko je ta struktura organizovana i ko su njeni lideri, još nije jasno“, rekao je ruski diplomata. 

  Govoreći o rešavanju sirijske krize, Bogdanov je istakao da je datum organizovanja izbora u Siriji pitanje koje treba da rešavaju sami Sirijci. 

  „Mislim da je to već pitanje međusirijskih kontakata. Izbori treba da budu održani na osnovu nekih zajedničkih dogovora, uključujući, možda, novi zakon o izborima i izmene ustava. Na osnovu novih zakonodavnih dokumenata i ustava treba da budu održani izbori – parlamentarni i predsednički“, rekao je zamenik ministra.

  Tagovi:
  spisak, rešavanje sirijske krize, pregovori o Siriji, Slobodna sirijska armija, Mihail Bogdanov, Saudijska Arabija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga