12:44 27 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1200
  Pratite nas

  Nakon terorističkih napada u Parizu evropske zemlje treba da preispitaju svoje stavove o situaciji Siriji. Suočene sa teškom realnošću, zapadne države bi trebalo da donose odluke vodeći računa o izuzetno velikoj pretnji od terorizma u Evropi.

  Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je da Pariz nema drugog neprijatelja osim ID i da se njegova zemlja obavezala da  uništi terorističku grupu koja je preuzela odgovornost za napade u francuskoj prestonici 13. novembra, piše portal „Šta oni kažu o SAD“.

  Američki predsednik Barak Obama je istakao da Rusija ima „konstruktivnu ulogu“ u rešavanju sirijske krize. Dok je ruski predsednik Vladimir Putin naredio vojnu koordinaciju sa Francuskom, koja je poslala nosač aviona „Šarl de Gol“ da učestvuje u akcijama protiv ID.

  ​Ovi potezi pokazuju da je počeo proces preispitivanja predrasuda koje su dovele do povećanja terorističke pretnje i širenja teritorija pod kontrolom ID.

  Rusija je najozbiljniji igrač u borbi protiv terorizma. Katastrofa ruskog putničkog aviona nad poluostrvom Sinaj još jednom je pokazala ispravnost stava Moskve, koja povećava broj borbenih naleta na položaje ID i sarađuje sa sirijskom opozicijom koja se bore protiv terorista.

  Za uspeh operacije protiv ID  potreban je „pravi vozač“, jer  je u prethodnih pet godina neko namerno vozio taj automobil u suprotnom smeru, što je itekako omogućavalo teroristima da se osnaže.

  Očigledno je da je politika vodećih zemalja prema Siriji bila pogrešna. Ali promene su već na pomolu. Nadamo se da će oni koji se i dalje ne odriču zastarelih stavova dati sve od sebe da promene sopstvenu politiku, stvarajući prostor za konačni rat protiv terorizma.  

  Tagovi:
  Islamska država, Fransoa Oland, Barak Obama, Vladimir Putin, Francuska, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga