18:15 05 April 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 08
  Pratite nas

  Teroristi računaju na ljude sa nestabilnom psihom koji su podložni radikalnoj propagandi, ukazuje profesor Denverskog univerziteta Nader Hašemi, komentarišući teroristički napad u San Bernardinu u Kaliforniji.

  FBI je priznao da je napad u San Bernardinu bio teroristički akt, uz napomenu da je on bio pažljivo isplaniran, kao i da je jedan od napadača bio u kontaktu sa ekstremistima radikalnih islamističkih organizacija iz Sirije i Somalije. 

  Mesto zločina u San Bernardinu u Kaliforniji.
  © AP Photo / Ringo H.W. Chiu

  Prema mišljenju Hašemija, u SAD je mnogo ljudi sa nestabilnom psihom, koji mogu da postanu žrtve ekstremističke propagande. 

  „DAEŠ (takozvana Islamska država) ciljano navodi svoje pristalice na izvršenje ovakvih terorističkih napada. Nažalost, u SAD mnogi ljudi, muslimani i oni koji nisu muslimani, pate od psihičkih poremećaja, a neki od njih su podložni radikalnoj propagandi“, izjavio je Hašemi. 

  Profesor je naveo da u Sjedinjenim Američkim Državama bilo ko od njih može legalno i bez posebnog truda da nabavi čitav arsenal oružja.

  „Ovaj problem ne želi da rešava nijedan visoki činovnik. Razlog je u nadmoći privatnih organizacija koje lobiraju za svoje interese, primer za to je Nacionalna streljačka asocijacija. U toj situaciji društvo nije bezbedno od ovakvih zločina“, dodao je ekspert.

  Tagovi:
  propaganda, psihičko rastrojstvo, ekstremizam
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga