09:22 29 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1315
  Pratite nas

  Posle terorističkih napada u Parizu i u Kaliforniji sve su češći slučajevi napada na muslimane. Islamski vernici koji žive u Americi strahuju da bi zločini zasnovani na religioznoj mržnji mogli da postanu uobičajena pojava.

  Sarker Hek je vlasnik prodavnice u SAD 16 godina. Nedavno su ga prvi put napali zbog religioznih ubeđenja. 

  „Udario me je i pao sam. Uzviknuo sam: U čemu je problem. On je rekao da ubija muslimane. Kada sam to čuo, odmah sam poleteo ka telefonu. Pitao sam se šta se dešava, tražio pomoć, ali nažalost niko nije došao“, priča Hek. 

  Incident se dogodio, kaže vlasnik prodavnice, usred bela dana, oko jedan posle podne. 

  Napadač ga je tukao nekoliko minuta, sve dok se nije umešao jedan od kupaca koji je ušao u prodavnicu. Policija je utvrdila da je napadač pedesetpetogodišnji žitelj Floride. 

  Prema rečima Heka, neposredno pre napada on je čitao u novinama o terorističkom napadu radikalnih islamista u Kaliforniji. 

  „Muslimani nisu teroristi. Ekstremista može da bude bilo koji čovek, ali ja ne poznajem nijednog muslimana koji ispoveda radikalni islam. Nijedna religija ne uči da treba ubijati ljude i činiti slične zločine. Muslimani su mirni ljudi“, govori Hek. 

  Sarker Hek nije jedini. Posle nedavnih napada u Parizu i Kaliforniji sve su češći napadi na muslimane. 

  Mesto zločina u San Bernardinu u Kaliforniji.
  © AP Photo / Ringo H.W. Chiu

  U Kaliforniji je 6. decembra slučajna prolaznica napala muškarca koji se molio u parku. Udarila ga je nazvavši ga teroristom, a potom je prolila na njega kafu.

  Ovih dana u Pensilvaniji neko je ostavio svinjsku glavu na ulazu u džamiju. 

  Pre toga su učenici jedne njujorške škole napali devojku muslimanku, nazvavši je pripadnicom DAEŠ-a (takozvana Islamska država). 

  Prema rečima Sarkera Haka, njega ne brinu modrice, nego strah da će zločini zasnovani na verskoj mržnji postati uobičajena pojava u SAD. 


  Tagovi:
  islamofobija, napadi, islamisti, muslimani, Islam, terorizam
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga