21:45 07 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1220
  Pratite nas

  Nemački general NATO-a Hans-Lotar Domreze ocenio je da je vojska Severnoatlantske alijanse degradirala u odnosu na rusku armiju, što može narušiti balans vojnih snaga u svetu u korist Rusije.

  „Od trenutka kada je Vladimir Putin po drugi put postao predsednik Rusije, investicije u vojnu sferu su se drastično intenzivirale, što je rezultiralo time da ruska vojska postane ultrasavremena, fleksibilna i borbeno sposobna“, rekao je on.

  Prema njegovim rečima, Alijansa je drastično smanjila proizvodnju naoružanja u poslednjih 25 godina, zbog čega bi trebalo ozbiljno da porazmisli, kako bi održala vojnu ravnotežu u svetu.

  Istovremeno, Domreze je rekao da bi NATO, u slučaju narušavanja vojne ravnoteže, trebalo da započne pregovore sa Rusijom oko razoružavanja, budući da balans snaga garantuje mir u svetu.

  Drugi scenario, rekao je on, značio bi modernizaciju vojnih snaga i tehnologije Alijanse, ali i pojačavanje protivvazdušne odbrane, s obzirom na to da pojedine članice uopšte ni nemaju PVO sisteme.

  Domreze je 2015. godinu okarakterisao kao neuspešnu, budući da je projekat obuke boraca u Avganistanu propao, dok su vojne operacije u Kandaharu, Gilmendu i Kunduzu bile neuspešne.

  Pored toga, situacija u Siriji je kritična, dodao je general, naglasivši da je građanski rat u toj zemlji najtamnija mrlja u ovoj godini.

  Tagovi:
  balans, snaga, vojska, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga