22:58 05 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 410
  Pratite nas

  Kanadski ministar odbrane Hardžit Sing Sadžan izjavio je danas da su mu iskustva iz bivše Jugoslavije gde je bio u mirovnoj misiji NATO pomogla u karijeri osvrnuvši se naročito na druženje sa Srbima.

  Novi ministar odbrane Kanade u vladi premijera Džastina Trudoa poreklom je Sik koji je kao petogodišnji dečak sa porodicom iz jednog indijskog sela emigrirao u Kanadu.

  Džastin Trudo
  © AP Photo / Justin Trudeau

  Radio je najpre kao policajac, da bi kasnije kao vojnik bio u mirovnoj misiji NATO-a u Bosni i Hercegovini 1996. godine, a zatim i u nekoliko drugih misija širom sveta.

  Govoreći o tom delu svoje karijere, on je rekao da mu je prva prekookeanska misija bila u Bosni i Hercegovini 1996. godine.

  „Povezao sam se sa srpskom zajednicom“, rekao je on između ostalog za kanadski portal „Mekleans“.

  „Tada su svi govorili da su Srbi zli zbog onoga što su uradili. Ali kad razgovarate sa ljudima u tim selima, to su bile samo obične porodice“, priseća se on.

  Druženje sa Srbima mu je, kako sam kaže, pomoglo da izgradi pristup koji je primenio i tokom angažovanja u Avganistanu.

  „Pozivali bi me u svoje domove na ručak — imao sam slobodu da to radim. Nisam bio obaveštajac, znali su sa kakvim se izazovima suočavamo. Ako ste iskreni i zaista želite da pomognete ljudima, oni će vas potražiti“, objašnjava on.

  Po povratku u Kanadu napustio je vojnu karijeru i pridružio se policiji u Vankuveru.

  Tagovi:
  druženje, mirovna misija, NATO, Hardžit Sing Sadžan, Džastin Trudo, BiH, Kanada
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga