12:59 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1218
  Pratite nas

  Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević položio je u pakistanskoj oblasti Deri Kiri kamen–temeljac za Međunarodnu pakistansko–bosansku školu „Alija Izetbegović“, zajedno sa Emilijanom Jonom i Baburom Girginom, rumunskim i turskim ambasadorima u toj zemlji.

  Ceremoniju je otvorio rukovodilac projekta Modasir Šah koji je govorio o idejnom projektu ambasadora Makarevića i podneo izveštaj o do sada izvršenim poslovima i o onome što još predstoji da bude urađeno.

  Makarević je zahvalio Pakistanu na svemu što je učinio za BiH i naglasio da Pakistan, iako je zemlja sa modernim pogonima, elitnom armijom sa atomskim naoružanjem, još uvek ima veliki problem sa nepismenošću.

  „BiH kao zemlja sa minimalnim, gotovo zanemarljivim procentom nepismenosti i besplatnim školovanjem može da pomogne Pakistanu tamo gde mu je pomoć najpotrebnija, a to je obrazovanje, pogotovo u ruralnim područjima. Naime, više od 5,5 miliona dece je nepismeno prema procenama Unicefa i mi smo dužni da pomognemo toj deci“, kazao je Makarević.

  Deri Kira je veoma siromašna oblast sa velikim brojem dece i zato je jedna takva škola potrebna, naveo je on.

  Prema rečima ambasadora BiH, ceremoniji su prisustvovali predstavnici 15 ambasada, nekoliko međunarodnih organizacija, predstavnika Vlade Pakistana, policije, vojske i nevladinih organizacija.

  Radovi na konstrukciji su već u toku, tako da se očekuje da će objekat biti otvoren u aprilu.

  Tagovi:
  ambasada, Nedim Makarević, Alija Izetbegović, Bosna i Hercegovina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga