14:05 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 641
  Pratite nas

  Sirijska armija uništila je u artiljerijskom napadu na pozicije DAEŠ–a na prilazima gradu Palmiri četiri vatrena položaja, komandni punkt i skladište municije terorista, saopštio je izvor u operativnom štabu sirijske armije.

  Napad je izveden iz raketnih sistema „Grad“ i artiljerijskih uređaja D30.

  „Danas, prema podacima naših osmatrača, uspeli smo da uništimo četiri vatrena položaja DAEŠ–a, veliko skladište municije sakriveno u klancu, kao i komandni punkt severozapadno od Palmire“, rekao je izvor u štabu sirijske armije. 

  U petak su odredi ustanika počeli da izvode preciznu operaciju na visoravnima jugozapadno od Palmire. Njihov zadatak je da preuzmu kontrolu nad planinskim grebenom i da se učvrste na osvojenim pozicijama kako bi krenule u ofanzivu iz južnog pravca. 

  U međuvremenu, na 30 kilometara južno od Palmire sirijska armija krenula je u ofanzivu na jedno od najvećih uporišta terorista — grad Karijatejn. 

  Vladina vojska namerava da preseče puteve snabdevanja DAEŠ–a koji vode iz Karijatejna u Palmiru. 

  Prema nekim podacima, sirijsku Palmiru drži više od 2.000 terorista. Za odbranu koriste tenkove, oklopnu tehniku, raketne uređaje ručne izrade i minobacače.

  Ofanziva sirijske armije i ustanika otežana je time što je Palmira okružena visokim planinskim vencima na čijim su se vrhovima dobro učvrstili borci DAEŠ–a. 

  Teroristička organizacija DAEŠ je pre oko godinu dana osvojila grad Palmiru, uništivši i oštetivši brojne drevne spomenike koje je Unesko proglasio svetskim kulturnim nasleđem. 

  Tagovi:
  artiljerijski napad, sirijska armija, ofanziva, DAEŠ, Palmira, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga