00:36 04 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1941
  Pratite nas

  Američki general i direktor programa F–35 Kris Bogdan savetuje da Pentagon treba dobro da razmisli pre nego što krene u razvijanje novog aviona šeste generacije kako se ne bi ponovile greške kao sa F–35.

  „Neophodno je shvatiti šta žele da dobiju od novog aviona i koliko će ta letelica ispuniti očekivanja mornarice i avijacije, s obzirom da je veoma teško istovremeno razvijati avione za nekoliko potreba“, naveo je Bogdan, piše „Difens njuz“.

  Tokom 90–ih, prema njegovim rečima, kada se još razgovaralo o izradi F–35, zadatak je bio da se napravi jedinstven avion koji bi se koristio i za mornaricu i za kopnenu vojsku, kao i da se ponudi saveznicima, a ideja je bila da sve tri verzije budu 70 odsto identične što bi uštedelo milijarde dolara.

  Trebalo je da razlika u modifikacijama bude namenske prirode, odnosno da zavisi sa kojih pista bi poletali avioni — sa nosača aviona ili sa kopna, dok je jedan od zahteva bio i vertikalno sletanje.

  Međutim, kako je rekao Bogdan, zbog određenih tehničkih prepreka ta tri aviona bila su ista samo 20 odsto, tako da u slučaju da slični uslovi budu postavljeni i za novi avion, treba biti spreman na veće kompromise, pogotovu kada je reč o projektu koji košta preko 400 milijardi dolara.

  Admiral Džon Ričardson takođe smatra da je rano donositi bilo kakve zaključke o novom avionu, iako i on smatra da ne treba istovremeno praviti avion za više rodova vojske.

  Tagovi:
  šesta generacija, debakl, razvijanje, avion
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga