23:08 29 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 512
  Pratite nas

  Sirijska armija i ustanici uspeli su da odbrane od terorista DAEŠ-a istorijsku tvrđavu Palmire, saopštila je državna informativna agencija SANA. Teroristi su, kako prenosi agencija, pretrpeli znatne gubitke.

  Juriš na Palmiru počeo je u četvrtak. Sirijska armija i odredi „Sokolova pustinje“ uspeli su da se utvrde u hotelskim kompleksima, potisnuvši teroriste ka centru Palmire, a u petak su uspostavili kontrolu nad jednom od strateških visoravni na kojima se nalazi toranj za mobilne komunikacije.

  Ranije je saopšteno da su teroristi DAEŠ–a otvorili jaku vatru iz mitraljeza i minobacača na tvrđavu Palmire, nakon što je u nju ušla jurišna grupa odreda „Sokolovi pustinje“.
  Vojna tehnika sirijske armije u blizini Palmire
  © Sputnik / Mikhail Voskresenskiy

  „Naš odred sa prve vatrene linije uspeo je da uđe u tvrđavu. Druga grupa ih pokriva sa obližnje visoravni, teroristi su krenuli u kontranapad na tvrđavu iz pravca grada. Borci u tvrđavi imaju zadatak da se utvrde“, rekao je komandant odreda „Sokolovi pustinje“ koji je učestvovao u zauzimanju tvrđave. 

  Prema rečima komandanta grupe, kada se vojska potpuno utvrdi u citadeli, planiran je početak juriša na grad sa levog boka. 

  U četvrtak su sa desnog boka ustanici na juriš zauzeli hotelski kompleks „Semiramis“ i niz zdanja koja se nalaze pored njega.

  Ranije je glavni komandant odreda „Sokolovi pustinje“ Mohamed Džaber saoptšio da se ofanziva vodi bez žurbe jer su gradski obodi minirani.

  Prema rečima boraca sirijske armije iz osmatračke grupe, Palmiru je napustilo desetak automobila sa teroristima, ali se njihov žestoki otpor nastavlja. 

  U noći između četvrtka i petka teroristi su pokušali da povrate kontrolu nad hotelskim kompleksom Palmire. 

  Borci sirijske armije i ustanici uspeli su da odbiju napad i da likvidiraju trojicu samoubica sa eksplozivom koji su pokušali da prodru u hotelsku zgradu. 

   

   

  Tagovi:
  kontranapad, juriš, teroristi, Sokolovi pustinje, DAEŠ, Palmira, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga