02:01 26 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 621
  Pratite nas

  Nakon što su 2015. godine teroristi DAEŠ–a okupirali Palmiru, stanovnici grada napustili su svoje domove bojeći se varvarskih ubistava i nasilja.

  Nekolicini se posrećilo — njihove kuće ostale su čitave i rat ih nije dotakao, ali drugi nisu bili te sreće, pa sada moraju potpuno da obnavljaju svoje domove.

  Agencija Sputnjik pitala je povratnike u rodni grad za mišljenje i strahove nakon oslobođenja grada.

  Palmira
  © Sputnik
  Palmira

  Jedan od sagovornika, Muhamed, rekao je da je grad preživeo jedan od najkritičnijih perioda u svojoj istoriji nakon ulaska terorista DAEŠ–a.

  „To je bio strašan zločin koji je odneo stotine života mirnih stanovnika. Zahvalan sam našoj armiji i Rusiji koje su zajedničkim naporima dovele do oslobađanja našeg glavnog grada. Sada svi čekamo da se završi operacija razminiranja da bismo se vratili u svoje domove“, rekao je Muhamed.

  On je uspeo da izvede porodicu iz Palmire nakon što su saznali o upadu terorista u grad. Sirijska armija obezbedila je Muhamedovoj porodici siguran put od Palmire do Homsa, gde su našli novo utočište.

  Stanovnik Palmire Džasem takođe je sa porodicom pobegao od smrti koju su sejali teroristi. Džasem je pre nego što je napustio dom radio kao pastir.

  „Teroristi DAEŠ–a su mi odmah oduzeli stado ovaca i koza. Kuću jednog od komšija su spalili kada su saznali da njen vlasnik radi u državnoj pošti“, rekao je Džasem.

  Vojnik sirijske vojske Ajham takođe čeka da se grad očisti od mina.

  „Za mene je bila čast da se borim za svoj rodni grad. Mnogo sam želeo da me stave na spisak onih koje će poslati u operaciju oslobođenja Palmire. A sada se obraćam žiteljima Palmire: ’Vraćajte se, vaš dom je oslobođen!‘“, kaže Ajham.

  Palmira
  © Sputnik
  Palmira

  On je učestvovao u bici za „Tvrđavu Palmire“ koju su teroristi pokušavali da zadrže da bi kontrolisali prilaz gradu.

  Sirijska vojska je u nedelju 27. marta zvanično obavestila javnost da su pripadnici vazdušnih snaga i pripadnika samoodbrane oslobodili Palmiru od terorista DAEŠ–a. 

  Tagovi:
  DAEŠ, oslobođenje, Palmira, povratak, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga