00:44 20 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 133
  Pratite nas

  Ima samo jedanaest godina. Preživeo je pakao osmomesečnog DAEŠ-ovog zarobljeništva. Učili su ga da bude ubica, ispirali mu mozak. Danas je slobodan. Seća se strahota.

  Pripadnici DAEŠ-a zarobili su Ajmana Šarafa Hadžija i njegovu porodicu zajedno sa hiljadama Jezida iz grada Sindžara 3. avgusta 2015. godine. Teroristi su primorali muškarce da rade kao robove, a žene su postale seksualne robinje.

  طفل عراقي هارب من #داعش يروى لـ" #سبوتنيك" فضائح التنظيم #سبوتنيك #العراق http://arabic.sputniknews.com/

  Posted by Sputnik Arabic on Monday, April 4, 2016

  Ajman u ekskluzivnoj izjavi za Sputnjik priča kako je preživeo torturu u takozvanom kampu „Tigrići Kalifata“, koji su pripadnici DAEŠ-a napravili radi obuke dece koju bi kasnije koristili kao bombaše-samoubice ili živi štit tokom ratnih dejstava.

  „Živeo sam u strahu, u atmosferi nasilja. Uvek sam bio gladan. Militanti su me naučili da pucam iz automatske puške. Oni su rekli da ćemo nakon obuke ići u Sindžar pa ćemo ubijati Jezide“, priča ovaj dečak.

  Proslavio je rođendan tako što je naučio da sklapa i rasklapa automatsku pušku „kalašnjikov“. Imali su i versku obuku, tokom koje su im, prema njegovim rečima, „ispirali mozak ekstremističkim stavovima“.

  „Nas je bilo oko sto dečaka. Jednom mi je Abu Azam, koji je bio odgovoran za našu obuku, naredio da čitam Kuran. Odgovorio sam da još ne umem da čitam, a onda je odveo mene i još jednog dečaka kod debelog komandanta Muhameda, koji nas je zaključao u veoma uzak tamni ormar. Uskoro je doveo još četiri dečaka, i njih su zaključali u ormar i oni su se ugušili bez kiseonika“, priča Ajman za Sputnjik.

  Kasnije su militanti prebacili Ajmana u zatvor Baduš, koji se nalazi zapadno od iračkog grada Mosula. Kako kaže, u ovom zatvoru su bili samo žene, deca i starci.

  „Higijenski uslovi su bili katastrofalni. Nije bilo hrane. Molili smo militante da donesu deci barem mleko, jer su mališani stalno plakali. Posle toga su pripadnici DAEŠ-a su odvezli mene, moju porodicu i još trideset četvoro ljudi u neko selo. Pokušavali smo da pobegnemo, ali pri svakom pokušaju neka deca su počinjala da vrište, pa smo se vraćali jer smo se bojali da će nas DAEŠ uhapsiti. Na kraju smo uspeli da pobegnemo.

  Ajman i njegova porodica trenutno su u kampu za izbeglice „Šarja“ na severu Iraka.

  Tagovi:
  zarobljeništvo, dečak, DAEŠ, Irak, Sirija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga