17:58 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  2394
  Pratite nas

  Američki senator Kirsten Džilibrand i bivši senator Bob Grejem pozvali su predsednika SAD Baraka Obamu da otkrije tajne izveštaje o terorističkim napadima 11. septembra, piše „Indipendent“.

  Sam izveštaj, koji je pripremila dvopartijska komisija, objavljen je 2003. godine ima više od 800 stranica. Skoro kompletan dokument je dostupan javnosti, osim poslednje glave od 28 stranica, koja je odmah postala tajna zbog nacionalne bezbednosti.

  Prema rečima Grejema, koji je dok je bio senator bio i član komisije o istrazi, u izveštaju se detaljno govori o onima koji su pomagali saudijskim građanima koji su oteli avione i njima udarili u zgrade Svetskog trgovinskog centra i Pentagona da se obuče za pilote u SAD.

  Govori se da su oni stigli u Sjedinjene Države bez bilo kakvog pilotskog iskustva, ali zahvaljujući saradnji predstavnika saudijskih vlasti Omara el Bajumija, snabdeli su ih novcem i upisali u pilotsku školu. Na pitanje ko je zapravo podržao buduće teroriste — vlada zemlje, bogatiji građane ili blagotvorni fondovi — Grejem je odgovorio: „Svi gorenavedeni“.

  Kirsten Džilibrand je izjavio da treba otkriti dokument uoči posete Baraka Obame Saudijskoj Arabiji, koja je zakazana za 21. april.

  „To je potrebno kako bi predsednik mogao da razmotri sa saudijskim rukovodstvom pitanja koja se navode u izveštaju“, naveo je Džilibrand.

  Po mišljenju bivšeg kongresmena iz Floride i direktora CIA Portera Gosa, podaci o umešanosti Saudije Arabije u terorističke napade su bili tajna iz političkih razloga: administracija predsednika Džordža Buša ne želi da pogoršavaju odnose sa Rijadom.

  Tagovi:
  terorizam, Saudijska Arabija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga