07:59 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 120
  Pratite nas

  Budući lideri Komunističke partije Kube trebalo bi da sa 70 godina idu u penziju kako bi ustupili mesto mlađima, rekao je kubanski predsednik Raul Kastro, predloživši starijim članovima svoje stranke koji se nadaju unapređenju da se umesto toga igraju sa unučićima.

  „Neko ko ima 65 ili 70 godina jeste koristan za važne aktivnosti, ali ne i za aktivnosti važnog lidera“, istakao je on.

  Taj komentar, koji je Kastro izneo juče u dvosatnom govoru na otvaranju kongresa Komunističke partije koji se održava dvaput u 10 godina, prisutni su ćutke saslušali, možda zato što su neki članovi bili razočarani tom idejom, prenosi Rojters.

  „Kako ste ozbiljni! Na kakvu tišinu nailazi ova tema. Nemojte misliti da ne možete ništa da radite ako ne možete biti lideri zemlje“, rekao je Kastro, koji je vremešnim partijskim kolegama preporučio da nastave da se politikom bave kao partijski aktivisti i da više vremena provode sa unučićima.

  Među kubanskim liderima trenutno ima nekoliko sedamdesetogodišnjih ili osamdesetogodišnjih veterana iz vremena revolucije Fidela Kastra izvedene 1959. godine.

  Sam Raul Kastro ima 84 godine i, kada se za dve godine, kako je planirano, povuče sa vlasti, zemlju će verovatno povesti neko sa drugačijim prezimenom, prvi put nakon što je njegov brat zbacio proameričku vladu pre skoro 60 godina.

  Američki predsednik Barak Obama u poseti Kubi
  © REUTERS / Carlos Barria

  Uoči kongresa se sadašnje partijsko rukovodstvo suočilo sa izvesnim nezadovoljstvom među mlađim članovima koji su kritični u pogledu sporog sprovođenja obećanih ekonomskih reformi u proteklih pet godina i nedovoljne transparentnosti.

  U ponedeljak će Komunistička partije glasati za novo rukovodstvo i očekuje se da će ponovo izabrati Kastra i, kao drugog čoveka, Hosea Ramona Mašada Venturu, koji ima 85 godina, a na koje se nova pravila verovatno neće odnositi pošto su oni već u rukovodstvu.

  Kastro je rekao da bi ista starosna pravila trebalo primeniti i u drugim državnim telima i vladi, a ponovio je da će se povući sa čela zemlje 2018. godine.

  Njegov brat Fidel Kastro, koji će u avgustu napuniti 90 godina, povukao se sa vlasti 2008. godine posle ozbiljne bolesti, nakon čega je na vlast došao Raul, koji je uveo ograničenje liderima na dva petogodišnja mandata, a tek će se videti da li će to ograničenje biti i poštovano.

  Slično:

  Kastro u javnosti, prvi put za osam meseci (video)
  Fidel Kastro: Nisu nam potrebni pokloni, „brate Obama“
  Kuba: Desetine demonstranata uhapšeno uoči Obamine posete (video)
  Kuba želi da bude najpopularnija destinacija za Ruse
  Kuba vratila SAD „zalutalu“ raketu
  Američka raketa 2014. greškom isporučena Kubi
  Tagovi:
  starost, lideri, Komunistička partija, Raul Kastro, Fidel Kastro, Kuba
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga