19:29 23 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 017
  Pratite nas

  Američki vojni general Džozef Votel tvrdi da američki napad u oktobru 2015. godine na bolnicu „Lekara bez granica“ u avganistanskom gradu Kunduzu u kojem je stradalo 42 civila, ne može da se smatra ratnim zločinom, jer je bio nenameran.

  Bolnica u Kunduzu posle napada američkih vazdušnih snaga,Avganistan
  © AP Photo / Médecins Sans Frontières

  „Istraga je zaključila da pojedini zaposleni nisu radili u skladu sa zakonom o oružanom sukobu, međutim, istraga nije potvrdila da se ti propusti svrstavaju u ratni zločin“, izjavio je Votel.

  Sjedinjene Američke Države preduzele su administrativne i disciplinske mere protiv 16 pripadnika američke vojske umešanih u bombardovanje bolnice u Avganistanu, rekao je general Votel.

  „General Kembel izdao je revidiranu taktičku direktivu i standardnu operativnu proceduru u takvim situacijama“, izjavio je Votel.

  Početkom oktobra 2015. godine američki vojni avion AC-130 pola sata je granatirao zgradu bolnice „Lekara bez granica“ u Kunduzu. U napadima je ubijeno više od 40 članova medicinskog osoblja i pacijenata, uključujući i decu.

  Nakon napada „Lekari bez granica“ nazvali su taj incident ratnim zločinom, a američki komandant vojnih snaga u Avganistanu general Džon Kembel izjavio je da je bombardovanje bila greška koja se mogla izbeći i koja je uzrokovana ljudskim faktorom.

  Slično:

  Američki vojnici izbegli zatvor za napad na bolnicu u Avganistanu
  SAD preuzele odgovornost za bombardovanje bolnice
  Tagovi:
  lekari bez granice, kunduz, američka vojska, ratni zločini, Svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga