18:29 08 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Saborna crkva, Menhetn, SAD

  Sumnjiv uzrok požara srpske crkve na Menhetnu (video)

  Saborna crkva Svetog Save
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1063
  Pratite nas

  Srpska pravoslavna crkva Sveti Sava na Menhetnu izgorela je u požaru koji ju je zahvatio samo nekoliko sati nakon što su vernici u njoj u nedelju prisustvovali uskršnjoj liturgiji, a požar je sumnjivog porekla, javili su danas američki mediji.

  Požar koji je progutao istorijsku crkvu na Menhetnu je sumnjivog porekla, saopštili su njujorški vatrogasni istražitelji, a prenosi „Njujork post“.

  „Vatra koja je zahvatila srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu činila se znatno intenzivnijom od plamena koji bi izazvale crkvene sveće“, izjavio je drugi čovek njujorških vatrogasaca Majkl Gala.

  „Nismo bili odmah u mogućnosti da odredimo uzrok požara, zbog čega se vodi kao sumnjiv“, izjavio je Gala.

  Njujorška vatrogasna služba je dobila prvu dojavu o požaru u crkvi Srpske pravoslavne crkve, koja se nalazi na Zapadnoj 25. ulici, između Pete avenije i Avenije Amerika, nešto pre 19 časova u nedelju po lokalnom, odnosno jedan posle ponoći po srednjeevropskom vremenu, navodi „Njujork tajms“.

  U gašenju požara, koji se brzo rasplamsao, učestvovalo je čak 168 vatrogasaca, saopštila je vatrogasna služba, dodajući da je požar posle tri sata gašenja stavljen pod kontrolu.

  O velikom požaru koji je zahvatio srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu, izvestili su brojni američki mediji, od kojih je većina ocenila da je izgorelo „istorijsko zdanje“.

  Skoro svi američki mediji objavili su fotografije i snimke požara naglašavajući da su samo nekoliko sati ranije vernici u njoj prisustvovali uskršnjoj liturgiji.


  Većina ističe da je čuvar crkve Slobodan Ljubenko (69) utrčao unutra u pokušaju da zaustavi plamen, ali je udahnuo veliku količinu dima, zbog čega mu je pružena medicinska pomoć.

  Starešina crkve Đokan Majstorović je izjavio da se osećao da je „usred noćne more“ dok je pokušavao da dođe do crkve, kojoj je zbog požara bio blokiran pristup.

  Portparol vatrogasne službe Frenk Gribon navodi da će njegovo odeljenje istražiti uzroke, ali je upozorio i da bi velika šteta koju je pretrpela crkva mogla da zakomplikuje te napore.

  „Šteta je tako velika da ne može da se nađe tačka gde je požar izbio. Krov je bio drveni i više ga nema“, rekao je Gribon.

  Njujork tajms piše da je plamen „progutao istorijsku srpsku pravoslavnu crkvu“ na Menhetnu, koja igra važnu ulogu u srpskoj zajednici u Njujorku, samo nekoliko sati nakon što su vernici ispunili klupe za uskršnju liturgiju.

  „Vol strit džurnal“ je, takođe, izvestio o „razbuktalom požaru“ koji je uništio srpsku crkvu u Njujorku dok je Ej-Bi-Si njuz objavio brojne fotografije i snimke okačene na društvenim mrežama uz naglasak da nema povređenih u požaru.

  Ej-Bi-Si njuz ističe da su vernici i drugi posmatrači bili u šoku dok su svedočili kako plamen potpuno guta istorijsku građevinu.

  Skoro svi mediji podsetili su da crkva potiče iz 19. veka.

   

  Tagovi:
  uzrok, crkva, požar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga