15:38 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  6250
  Pratite nas

  Američki dnevni list „Njujork post“ piše danas da srpska zajednica strahuje da požari, koji su zahvatili srpsku pravoslavnu crkvu Sveti Sava na Menhetnu i još tri pravoslavne crkve u Australiji i Rusiji, predstavljaju koordinisan napad na religiju i da su podmetnuti u znak osvete zbog blokiranja kanonizacije hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca.

  Direktor Instituta za balkanske studije u Beogradu i bivši srpski ambasador u Parizu Dušan T. Bataković smatra da je previše crkava izgorelo da bi se to moglo nazvati nesrećnim slučajem.

  „Neka vrsta terorističke akcije ne može biti isključena“, ocenjuje Bataković dodajući da je veoma čudno što su svi požari izbili na Uskrs, najveći hrišćanski pravoslavni praznik.

  On je podsetio da je u poslednjih šest meseci, srpska crkva tražila od pape Franje da ne kanonizuje kardinala Stepinca zbog, kako je rekao, njegovog saučesništva u velikim masakrima i genocidu protiv Srba, Jevreja i Roma.

  Bataković je istakao da je papa odložio donošenje odluke o kanonizaciji Stepinca uprkos protestima hrvatske crkve što je, kako je naveo, izazvalo bes jer se on smatra jednim od ključnih članova crkve u hrvatskoj istoriji.

  Srpski patrijarh Irinej je u pismu papi naveo da se „bojimo da ima previše otvorenih pitanja i rana koje kardinal Stepinac simbolizuje“, podseća „Njujork post“.

  „Njegova kanonizacija, na naše veliko žaljenje, vratila bi odnose između Srba i Hrvata, kao i između katoličkih i pravoslavnih vernika, na njihovu tragičnu istoriju“, naveo je Irinej.

  Izvršni direktor Istraživačkog instituta Jasenovac Beri Lituči rekao je za taj list da ga neprekidno zovu zabrinuti pravoslavni vernici.

  „To je strašna tragedija i nismo isključili pomisao da je u pitanju napad. To snažno utiče na sve u srpskoj zajednici“, poručio je on.

  Lituči smatra da istražitelji moraju da pažljivo razmotre nedavne katoličko-pravoslavne odnose u pokušaju da saznaju šta je izazvalo požare u crkvama u Australiji i Rusiji.

  On je podsetio da se tokom rata devedesetih godina Crkva Svetog Save suočavala sa brojnim pretnjama.

  Crkva je, navodi američki list, imala i velike finansijske probleme, a vodila je spor sa velikim izgrađivačem sa Menhetna oko projekta u vrednosti od 100 miliona dolara, koji je propao pre dve godine.

  „Njujork post“ podseća da je papa Franja prošle nedelje odlučio da odloži ceremoniju kanonizacije Stepinca.

  U najmanje četiri pravoslavne crkve širom sveta izbili su požari tokom uskršnjih praznika.

  Pored Crkve Svetog Save na Menhetnu, u kojoj je požar izbio samo nekoliko sati pošto su vernici u njoj završili uskršnju liturgiju, u požaru je uništena makedonska crkva u Sidneju, i tom prilikom povređena su dva vernika i nekoliko vatrogasaca.

  U Australiji je požar izbio i u grčkoj crkvi u Melburnu, a na severu Rusije požar je izbio u kompleksu manastira Valam, na ostrvu u jezeru Ladoga.

  Tagovi:
  Stepinac, uzrok, požar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga