16:04 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  100144
  Pratite nas

  Američki predsednik Barak Obama upozorio je Rusiju da ne povećava vojno prisustvo i pritisak u Baltičkom regionu.

  „Ujedinjeni smo u zabrinutosti zbog rastućeg agresivnog vojnog prisustva i pozicije Rusije u regionu severnog Baltika“, rekao je Obama na sastanku sa liderima Danske, Švedske, Islanda, Norveške i Finske.

  U zajedničkom saopštenju nakon sastanka u Vašingtonu navedeno je da su „SAD i zemlje Severne Evrope zabrinute su zbog rastućeg vojnog prisustva Rusije u regionu Baltičkog mora, njenih nuklearnih mogućnosti, nenajavljenih vežbi i provokacija ruskih aviona i vojnih brodova“.

  „Pozivamo Rusiju da se potrudi da njeni vojni manevri i vežbe proteknu u punom skladu sa međunarodnim obavezama u sferi bezbednosti i stabilnosti“, naveli su lideri SAD i Severne Evrope. 

  Zemlje-učesnice sastanka istakle su da je neophodno održavanje dijaloga sa Rusijom kako bi se učvrstila bezbednost i smanjili rizici, kao i da bi se rešavala pitanja od zajedničkog interesa, uključujući kampanju za borbu protiv DAEŠ-a i dalje napore da se okonča sukob u Siriji. 

  Amerika i zemlje Severne Evrope takođe su izrazile zajednički stav da je potrebno nastaviti pritisak sankcijama na Rusiju zbog situacije u Ukrajini, sve do potpunog ispunjavanja odredbi Minskog sporazuma. 

  U saopštenju je navedeno da će sankcije u vezi sa Krimom biti na snazi sve dok se poluostrvo ne vrati pod kontrolu ukrajinskih vlasti. 

  „Sjedinjene Države i skandinavske zemlje ponovo saopštavaju da podržavaju suverenitet Ukrajine i njenu teritorijalnu celovitost u granicama njenih međunarodno priznatih granica“, navedeno je u saopštenju.

  Tagovi:
  Baltik, upozorenje, Barak Obama
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga