19:55 14 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  71860
  Pratite nas

  Studenti i nastavno osoblje koledža u Kaliforniji protestovali su zbog toga što je Medlin Olbrajt držala govor na ceremoniji dodele diploma.

  Oni su „revoltirani“ time što, kako su objasnili, „ratni zločinac“ govori na ceremoniji koja je održana u subotu.

  U znak protesta, deo nastavnog osoblja američkog Skrips koledža u Klermonu u Kaliforniji odbio je da sedi na istoj bini sa Medlin Olbrajt.

  Profesori su objavili pismo u kome naglašavaju da je Medlin Olbrajt kao državni sekretar i ambasador u UN oblikovala američku intervencionističku politiku u brojnim sukobima i „podržala politike koje su vodile stradanju miliona ljudi“.

  Pismo je potpisalo 28 članova nastavnog osoblja, a objavljeno je u studentskim novinama.

  Skrips je ženski koledž sa skoro 2.000 studenata, a izjava Olbrajtove da „postoji mesto u paklu“ za žene koje ne glasaju za Hilari Klinton nije naišla na odobravanje studenata i profesora.

  „Kao ženski koledž liberalnih umetnosti, trebalo bi da promovišemo napredak žena i transrodnih osoba, a ne da samo imitiramo i slavimo pojedince koji su deo državne sile SAD i koriste njeno nasilje“, navodi se u pismu.

  Članovi nastavnog osoblja su najviše uvređeni zbog „čuvenog„ komentara Olbrajtove iz 1996. godine da je smrt više od pola miliona iračke dece, kao posledica sankcija, „bila vredna“.

  Nastavnici su ukazali da je „više Iračana umrlo zbog 13 godina sankcija koje su SAD uvele i kontrolisale, nego zbog američke invazije 2003. godine i okupacije koja je usledila“.

  Takođe, Olbrajtovoj zameraju i sprečavanje odlučnije akcije UN kojom bi se sprečio genocid u Ruandi 1994. godine, kao i odluku o bombardovanju SR Jugoslavije. 

  Medlin Olbrajt
  © AFP 2021 / JIM WATSON

  Reagujući na protest, Medlin Olbrajt je rekla za „Los Anđeles tajms“ da su studenti „dužni da saslušaju ljude sa kojima se ne slažu“ pre nego što upotrebe feminističke argumente.

  „U svetu postoji mnogo mesta za muškarce mediokritete, ali nema prostora za žene mediokritete“, rekla je Olbrajtova.

  Studenti u SAD i ranije su negodovali zbog predavanja Olbrajtove. U Sirakuzi su studenti protestovali kada je Olbrajtova držala predavanje iz etike, ocenjujući to kao „apsolutnu uvredu za pojam etike“.    

   

  Tagovi:
  neodobravanje, ceremonija, predavanje, Madlen Olbrajt, Kalifornija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga