16:40 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 06
  Pratite nas

  Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) dostavila je podatke na osnovu kojih je vojska SAD 2002. godine uhvatila šest muškaraca u BiH i u tajnosti ih prebacila u zatvor Gvantanamo, navodi se u novim dokumentima koje je objavio internet portal Edvarda Snoudena.

  Na veb-sajtu „Intersept“ navodi se da će kompletni podaci o desetogodišnjim aktivnostima NSA biti objavljeni u narednim mesecima.

  Prvi paket sadrži 166 dokumenata, koji pokrivaju period od 2003. do 2012. godine. U njima se otkriva da je NSA sarađivala sa ostalim državnim agencijama u ispitivanju zatvorenika u pritvornom centru na Kubi, uključujući formulisanje pitanja i strategije ispitivanja.

  NSA je odbila da komentariše te navode, navodi „Intersept“.

  Jedan Alžirac, koji je uhvaćen u BiH, bio je zatvoren šest meseci pod optužbom da je planirao napad na Ambasadu SAD, ali je oslobođen zbog nedostatka dokaza.

  Jedini nagoveštaj njegove krivice bili su obaveštajni podaci NSA, koje ta služba nije podelila sa vlastima u BiH.

  To je bila jedina poznata operacija rendicije koju je vojska SAD obavila izvan Avganistana. Ostale je izvršila Centralna obaveštajna agencija (CIA).

  Svi pripadnici „alžirske šestorke“ na kraju su oslobođeni iz Gvantanama do 2013. godine bez podizanja optužnica.

  Među objavljenim dokumentima su i podaci o učešću NSA u invaziji na Irak 2003. godine, potom o uspešnoj špijunskoj operaciji protiv Severne Koreje i o prisluškivanju stranih komunikacionih satelita.

  Tagovi:
  Gvatemala, tajni dokument, NSA, Edvard Snouden
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga