02:27 01 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  0 01
  Pratite nas

  Avganistanski talibani potvrdili su danas da je njihov bivši lider mula Aktar Mansur poginuo u napadu američke bespilotne letelice prošle nedelje i za svog novog vođu imenovali njegovog dosadašnjeg zamenika mulu Haibatulaha Akundžadu.

  U saopštenju, talibani takođe pozivaju sve muslimane na trodnevnu žalost povodom Mansurove smrti.

  Akundžada je verski vođa poznat po saopštenjima u kojima opravdava postojanje ekstremnog talibanskog pokreta i objavljivanju rata talibana protiv avganistanske vlade i protiv prisustva stranih trupa u Avganistanu, prenosi Tanjug.

  Njegovi stavovi se mogu smatrati ekstremnima i može se očekivati da on nastavi agresivnim putem kojim je išao Mansur.

  U saopštenju se navodi da su takođe imenovana dva zamenika novog lidera — od kojih su se oba ranije smatrala nekim od glavnih kandidata za najvišu poziciju. Jedan od njih je bivši Mansurov zamenik Siradžudin Hakani, a drugi sin mule Omara, mula Jakub.

  Mansur, koji je talibane predvodio od prošlog leta, kad je obelodanjena smrt osnivača pokreta mule Omara, ubijen je u Pakistanu u subotu, kad je njegovo vozilo pogođeno iz američkog drona.

  Smatra se da je to prvi put da je neki talibanski vođa na taj način poginuo u Pakistanu, za čije se vlasti veruje da su pružale podršku nekim talibanskim liderima van Pakistana.

  Talibani se bore da svrgnu avganistansku vladu od 2001. godine, kad je njihov sopstveni islamistički režim svrgnut sa vlasti putem američke invazije.

  Tagovi:
  Talibani, vođa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga