18:24 23 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1246
  Pratite nas

  Premeštanje američkog nosača aviona „Hari Truman“ iz Persijskog zaliva u Sredozemno more ima za cilj da Rusiji pokaže fleksibilnost američkih snaga, piše list „Volstrit džurnal“ pozivajući se na vojni izvor u Vašingtonu.

  Vojni izvor navodi da je prebacivanje broda „signal Moskvi i demonstracija fleksibilnosti i pokrivenosti mornarice“. Sagovornik lista podsetio je da će se nosač aviona nalaziti u zoni odgovornosti Evropske komande i nanositi udare po zoni odgovornosti Centralne komande (po ciljevima u Siriji i Iraku).

  „To omogućava neophodno prisustvo u Sredozemlju, da bi se obuzdali Rusi… Nepredvidivost toga što smo uradili sa ’Trumanom‘ trebalo bi da ih natera da dvaput razmisle“, dodao je on.

  Admiral Bret Bačelder izjavio je da premeštanje broda iz Persijskog zaliva kroz Suecki kanal ima za cilj da pokaže saveznicima NATO-a posvećenost SAD održavanju ravnoteže pomorskih snaga u Sredozemlju.

  „Ovo je demonstracija mogućnosti. To je tačno… Nesumnjivo postoje ljudi koji to posmatraju, i ovo je prosto vizuelna predstava onoga što možemo“, dodao je admiral.

  Američki nosač aviona „Hari Truman“ nalazi se u Sredozemnom moru da bi nanosio udare na položaje terorista DAEŠ-a u Siriji i Iraku. Očekuje se da mu se u junu pridruži nosač aviona „Dvajt Ajzenhauer“. „Hari Truman“ će se vratiti u SAD nakon osam meseci borbene dužnosti.

  Nosači aviona su glavna udarna snaga američke Mornarice. U vojsci SAD postoji devet brodova ovog tipa, a njih šest je u aktivnoj službi.

  Tagovi:
  nosač aviona Hari Truman, premeštanje, Sredozemno more
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga