04:06 23 April 2021
Slušajte Sputnik
  Svet
  Preuzmite kraći link
  1160
  Pratite nas

  U turskim elektronskim medijima se vodi diskusija da li predsednik Erdogan ima diplomu, odnosno da li je završio osnovne akademske studije koje traju četiri godine. Prema turskim zakonima, čovek koji nije ispunio taj uslov ne može da postane predsednik zemlje.

  Rektor Univerziteta Marmara je juče izjavio da je Erdogan ipak završio studije. Kasnije se oglasio i sam predsednik, koji je potvrdio da su rektor Univerziteta i on studirali zajedno.

  Rajhstag, sedište Bundestaga
  © Sputnik / Marijana Kolaković

  Međutim, rasprava se ipak nastavlja. Novinar Rafael Sadi u izjavi za Sputnjik tvrdi da je četiri godine zajedno sa Erdoganom pohađao časove u Visokoj školi ekonomije i trgovine „Aksaraj“.

  Istovremeno, Sadi kaže da nije završio četvrtu godinu i zato ne zna da li je Erdogan diplomirao.

  Drugi sagovornik Sputnjika stručnjak za pravo i bivši predsednik turskog saveza sudija i tužilaca Omer Faruk Eminagaoglu zatražio je od više izborne komisije da sprovede istragu u vezi sa Erdoganovom diplomom. Eminagaoglu tvrdi da je komisiji prosledio sve dokaze koje je uspeo da prikupi.

  „Original diplome ne postoji. Nije jasno kada je tačno Erdogan upisao fakultet i kada je diplomirao, svi podaci su veoma kontradiktorni. Za sada postoje tri dokumenta — uverenje o diplomiranju, kopija diplome i sertifikat o registraciji diplome. Podaci iz tih dokumenata se ne poklapaju“, objašnjava on.

  Slično:

  Turska obećala odgovor na rezoluciju o genocidu nad Jermenima
  Erdogan: Proveriti krv poslanika Bundestaga
  Erdogan: Francuska i Nemačka krive za genocid nad afričkim narodima
  Erdogan: Žene koje nemaju decu nisu prave žene
  Erdogan optužio Nemačku za ucenu
  Erdogan: Kako Nemci mogu da nas pogledaju u oči
  Tagovi:
  diploma, fakultet, Redžep Tajip Erdogan, Turska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga